България гласува – мненията на водещите политици

Като президент няма да допусна някой друг да решава вместо българския народ, заяви президентът Росен Плевнелиев

3605 ~ 6 мин. четене

Плевнелиев: Дадох шанс на институциите да си свършат работата, но не всички го направиха

Вчера аз дадох шанс на институциите да си свършат работата, но не всички го направиха. Вчера аз уважих деня за размисъл на българските граждани, не всички го направиха. Това заяви след като като упражни правото си на глас президентът Росен Плевнелиев по повод откритите 350 хил. бюлетини в печатница “Мултипринт“.

“Видяхте, че прокуратурата не даде достатъчно информация по казуса, надявам се в следващите дни това да стане факт“, каза той.

По думите му няма предпоставки за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Като президент няма да допусна някой друг да решава вместо българския народ. Дали има или няма сценарии, каквито и да са те - за дестабилизация на страната, за отслабване на демократичните институции, за непризнаване на изборите, каквито и да са тези сценарии, те нямат никакъв шанс, ако народът излезе и гласува. Колкото и да са сценаристите, те нямат никакъв шанс срещу милиони българи, които могат днес да дадат своя глас за собствената си държава и нейното бъдеще. Най-работещата институция на демократичната държава са изборите. Никой не може да се изправи срещу народния глас и вот", каза президентът.

"Институциите в България работят и те ще адресират и ще посочат ако има нередности и ако някой не е спазил закона“, каза президентът. "Призовавам прокуратурата, ДАНС, МВР да стигнат докрай в тези разследвания. Призовавам ЦИК да гарантира - и съм сигурен, че ще го направят - честността на днешните избори", каза президентът.

Райков: Ако хората гласуват, няма манипулация, която да бъде осъществена

Няма манипулация, която да бъде осъществена, ако хората упражнят правото си на глас. Категорично заявявам, че това правителство ще изпълни докрай ангажимента си за провеждането на честни и демократични избори. Това заяви служебният премиер Марин Райков, след като гласува в столичния кв. "Княжево".

Премиерът нарече реакциите на политическите сили след намирането на бюлетини в печатница в Костинброд като истерични и призова ЦИК да положи всички усилия, за да види дали и кои са нарушили закона във вчерашния ден за размисъл.

"Тези политически реакции не трябва да отклоняват българските граждани от желанието им да упражнят своя вот. Никакви сценарии за манипулация на вота няма да доведат до провала на изборния процес. Тези сценарии няма да се състоят.“, каза Райков.

Костов: Има риск изборите да бъдат опорочени 

Има риск изборите да бъдат опорочени и оспорени, заяви в неделя лидерът на ДСБ Иван Костов, който гласува в 50-то училище "Васил Левски" в столичния кв. Драгалевци, придружаван от съпругата си Елена и двете им дъщери.

Опасенията на Костов идват от това, че не са взети предвид препоръките на ДПС и ДСБ във връзка с откритите 350 хил. незаконни бюлетини в печатница “Мултипринт“ на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев. “Слушах вчера говорителя на ЦИК, който каза, че тези бюлетини няма да влязат в действие и че всичко ще е наред, но той откъде знае, че само тези бюлетини са отпечатани“, коментира Костов. Преди ден от ДСБ настояха Конституционният съд да отложи изборите, а ДПС поиска да се считат за валидни само онези бюлетини, на които първият положен печат преди гласуването бъде съчетан с положени подписи на всички членове на избирателните комисии. От ЦИК обаче решиха, че допълнителни мерки не са необходими.

Според Костов дори само 1000 бюлетини да бъдат установени повече от отпечатаните, означава, че вотът е опорочен. Той допълни, че за съжаление са се сбъднали "черните" му прогнози, когато след разпускането на 41-то Народно събрание заяви, че най-големият проблем на президента и служебното правителство ще бъде да се осигурят честни избори в спокойна обстановка.

Костов каза, че е дал гласа си за повече доходи, работа и сигурност. Аз изпитах на гърба си какво означава несигурност, каза той, визирайки вчерашния опит за грабеж в дома му.

Лидерът на ДСБ пожела всичко в България да се промени, защото безработицата, обедняването и страхът "вече са достигнали огромни размери".

Кунева: Начинът човек да поправи несправедливостта, е да реагира

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева, която гласува в НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" в София, и изрази надежда за висока гражданска активност. Тя също коментира скандала с откритите бюлетини.

"Партиите не могат да мълчат, хората не могат да мълчат, трябва да се реагира, трябва да се каже кой какво мисли и да се вземат мерки. Всъщност това се случи във вчерашния ден. Но произходът на това говорене не беше в партиите", каза Кунева в отговор на въпрос опорочен ли е бил вчерашният ден за размисъл. Тя каза, че не е мислила, че ще трябва да дава извънредна пресконференция. Кунева припомни думите на Радой Ралин, които днес й дават много сили: "Ако от политиката си отидат отвратените, ще останат отвратителните".

“Нямаме право в момента да кажем: О, това е отвратително. Ще поизчакаме, ще се отдадем на съмнения, какви са конспирациите и т.н. Единственият начин човек да поправи несправедливостта, е да реагира. Аз поне друг не знам“, заяви Кунева

“За мен е ясно за какво гласувах и всички хора знаят кое е нормално“, допълни още тя.

Според Кунева каквито и планове да имат хората за след месец, година или пет, ако нямат план за днешния ден какво да правят като българи, тези планове за бъдещето не струват нищо. Днес е възможност да получим гражданско знание, ако ни е грижа за страната, ако я обичаме, трябва да го покажем, заяви Кунева.

Цветанов: Вярвам в символиката

Зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата за област Велико Търново Цветан Цветанов упражни правото си на глас в 10 ч. в Хуманитарна гимназия "Св.Св Кирил и Методий" във Велико Търново. С него беше и една от дъщерите му. Преди това е посетил храма "Рождество Богородично", за да запали свещ. 

Цветанов припомни, че на изборите през 2009 г. мястото, дъщерята и целия ритуал бяха същите. Обясни, че вярва в символиката и че това ще му донесе късмет и на тези избори.

Цветанов споделя, че се надява на много висока избирателна активност и призова присъстващите представители на медиите също да упражнят правото си на глас. На въпрос какво очаква в края на деня, той отговори лаконично – "успокоение". 

По-рано през деня в телевизионно предаване по ТВ7 Цветанов каза, че не е подходящо сега да се коментира, каквото и да било от случилото се с бюлетините вчера. На въпрос дали се чувства виновен след сканадала, той отвърна "Не, не се чувствам виновен, дори се чувствам малко разочарован от всичко това, което се случи във вчерашния ден. Защото вчера беше ден за размисъл и всеки един трябваше действително да бъде спокоен и да не предизвикваме обществени безредици или подготовка за такива".  

Станишев: Всичко е в ръцете на хората

Днес е денят, който е изключително важен за всяка една демокрация", бяха първите думи на соцлидерът Сегрей Станишев след като пусна бюлетина в 43-та избирателна секция в Музикалното училище в столицата.
„Всичко е в ръцете на хората", каза Станишев. „Гласувах за това децата ми да останат да живеят в България, гласувах за промяната", заяви той. „През последните години хората бяха съсипани и затова е нужна радикална промяна", подчерта още социалист номер едно.

„Това, което беше разкрито вчера, по същество е заговор срещу свободата, срещу Конституцията и срещу демокрацията, защото това е посегателство върху основното право на хората те със воята воля да определят на кого имат доверие, коментира скандала с откритите 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд Станишев. Тези, които са поръчители, след изборите трябва и ще понесат своята отговорност, каза още Станишев.

Той изрази съмнение, че това количество е цялото налично и допусна, че друго огромно количество бюлетини вече може да „циркулира в страната". Той отхвърли възможността откритите бюлетини да са брак. „Трябваше да бъдат унищожени до 8 май", отсече червеният лидер.

Подкрепи Economic.bg