България отлага влизането в еврозоната

Това съобщават с интервю за "Уолстрийт джърнъл" премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков

76 ~ 2 мин. четене

България замрази за неопределено време плановете си да въведе единната европейска валута, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

В интервюта в София премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков са заявили, че решението за отлагане на плановете за влизане в еврозоната е дошло в отговор на влошаващите се икономически условия и нарастващата несигурност около перспективите за съюза.

" Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи", казва Дянков. „Твърде рисковано е за нас, а и не е сигурно какви са правилата и какви вероятно ще бъдат след една или две години", допълва финансовият министър.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че опасенията са подсилени от нарастващите спорове между хората, определящи политиката, някои от които подкрепят призива на Германия да се отдаде предимство на фискалната дисциплина пред икономическия
растеж, а други искат по-експанзионистична политика, допълва вестникът.

"Сигурен съм, че сега ще наблюдаваме задълбочаващото се разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат. Прилича на разглезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, за да оправи развалените си зъби, въпреки че манипулацията е необходима", посочва Борисов. "Този момент е решаващ за еврозоната и за ЕС", допълва премиерът.

България е поредната страна, водеща предпазлива фискална политика, чийто ентусиазъм за еврото се охлади, отбелязва вестникът, споменавайки за Литва и Латвия. Миналата седмица премиерът на Литва заяви, че страната му ще се присъедини към единната валута, когато "Европа е готова". Преди това и премиерът на Латвия заяви, че правителството, че ще обмисли графика за присъединяване през пролетта на 2013 година.

Подкрепи Economic.bg