България с награда на туристическото изложение в Русия

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма получи "диплом за мащабно участие"

104 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма получи "диплом за мащабно участие" в осмото международно туристическо изложение "ИНТУРМАРКЕТ" в Москва, съобщиха от българското ведомство. Заместник-председателят на Световната организация по туризъм Золтан Шомоди е връчил отличието на директора на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ Мария Иванова по време на специална церемония. Наградата е от името на ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Александър Радков.

В рамките на изложението Иванова и Радков са провели и работна среща, на която България и Русия са потвърдили твърдото си намерение да развиват още по-активно успешното си сътрудничество в туризма. Двете страни са се съгласили, че са необходими общи усилия за облекчаване на визовия режим, което ще увеличи допълнително обмена на туристи между тях. Руските граждани са сред най-многобройните чуждестранни туристи в България.

МИЕТ е запознало руските партньори с основните моменти в новоприетия Закон за туризма, за чието прилагане трябва да се разработят 13 наредби в период от 3 до 6 месеца. Към една от тях - за детските и младежките пътувания с обща цена, руската страна проявявала подчертан интерес. През последните няколко години броят на руските деца, които избират за ваканциите си България, са се увеличи чувствително и затова са нужни пълни гаранции за здравето и безопасността им, подчертаха двамата събеседници. Те са изказали задоволство от дейността на българо-руската работна група по туризъм и се споразумяха следващото й заседание да се проведе в Русия. Мария Иванова е подчертала пред Радков готовността на страната ни да развива и сътрудничеството си в туризма с различни руски региони.

На втория ден от "ИНТУРМАРКЕТ" българската делегация се срещна с ръководителите на един такъв регион с огромен потенциал в туризма - Алтайския край. Той е стратегически партньор на експото и към него проявяват интерес все повече страни и компании. В Деня на Алтай на изложението - Масленица (Прошка), Мария Иванова и зам.-губернаторът на областта Александър Щетинин подписаха меморандум за сътрудничество между МИЕТ и администрацията на Алтайския край в областта на туризма. С него двете страни подчертават волята си да разширяват сътрудничеството си във всички сфери на туристическите услуги. Алтай е много богат на гори, минерални извори, реки и езера и като България предлага разнообразни туристически услуги - еко-, СПА, балнео-, екстремен, еко-, културно-познавателен туризъм.

На церемонията присъства и извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев, който бе отличен от губернатора на Алтай Александър Карлин с юбилеен медал за 75-годишнината от административното обособяване на региона. Посланик Коцев пък връчи на г-н Карлин почетния знак "Самарски кръст" по повод 135-годишнината от освобождението на България от османско иго.

В заключителната част на експото се проведоха семинар и презентация за България пред над 70 мениджъри на руски туристически фирми, които работят предимно с нашия пазар. МИЕТ и Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) проведоха след това и поредната си съвместна атестация за специализираните компании. Тя дава възможност на фирмите да проверят с тест доколко познават туристическите продукти на България. Тази година изпитът премина под надслов "В България - целогодишно", а най-добре представилите се получиха дипломи за различните категории услуги. Атестации се провеждат периодично и в други градове на Русия.

Подкрепи Economic.bg