България ще издава по-бързо визи за Русия

Ще се чака само 2-3 дни, отваряме и 4 нови консулства, съобщи посланикът ни в Москва Бойко Коцев

Автор: Николай Марченко

Българските власти планират да опростят визовия режим за руските граждани, съобщи пред журналисти посланикът на страната ни във Федерацията Бойко Коцев, информираха руски медии.

„Визите няма да паднат, ще продължим да ги издаваме, но режимът може да бъде облекчен – в рамките на два или три дни и на 3-4 минути на опашката пред гишето”, каза посланик Коцев, цитиран от агенция Интерфакс. За сравнение, в момента визите в консултвата и визовите центрове в Русия и страните от ОНД се издават в срок от 5 - 10 дни, ако става дума за подадени по интернет заявки от туристически агенции. 

Той припомни, че в момента в Русия работят 23 български визови центъра: „Ще разгледаме възможността за откриване на нови”. Според него посолството планира да бъдат открити още четири български консулства в Русия през тази година. „През първата половина на 2014-а планираме консулство в Екатеринбург”, поясни той относно столицата и най-голям град в Уралския регион. 

Новината идва на фона на политическия хаос в София и спорове между политическите сили относно подхода на страната към вече наложените санкции на Русия и евентуални нови такива. В същото време България е предпочитано от руснаците място за почивка и инвестиране в недвижими имоти от средния ценови сегмент и се очаква ръстът им да продължи поради санкциите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) към Москва.

 

 

Коментари: 0