България връща 23 хил. евро от парите за селско стопанство

Общо 22 страни от ЕС ще връщат средства след уравняване на сметките от страна на ЕК

236 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

22 държави-членки на ЕС, сред които и България, ще трябва да връщат средства по селскостопански програми заради неспазване на правилата на Съюза или несъответстващи процедури за контрол на разходите, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

България ще върне 23 хиляди евро от програмата за развитие на селските райони след корекция заради недостатъци в графика за проверките на място и при формирането на извадките.

Общата сума, която ще бъде възстановена от държавите-членки, е 414 милиона евро. Част от парите вече са постъпили обратно в бюджета на ЕС, така че нетното финансово въздействие на днешното решение ще възлезе на около 393 милиона евро.

Най-значителната индивидуална корекция е направена на Великобритания. Заради недостатъци на системата за идентификация на земеделските парцели и географската информационна система пропуски в обработката на заявленията и проверките на място, страната ще върне 111,7 милиона евро. Италия е потърпевша с 48,3 милиона евро, Испания - 40,6 милиона евро, Полша - 34,4 милиона евро, Франция - 29 милиона евро, Италия -  17,9 милиона евро.

Северната ни съседка Румъния ще върне 12,5 милиона евро, начислени й за неефективен контрол върху допустимостта на бенефициентите и техните разходи, както и заради пропуски при налагането на санкции.

Държавите-членки отговарят за изплащането на средствата по общата селскостопанска политика главно чрез своите разплащателни агенции. Тяхно задължение е и осъщестяването на контрола, например за проверките на заявленията на земеделските производители за получаване на директни плащаня, добавят от ЕК.

Еврокомисията извършва над 100 одита всяка година, проверявайки дали упражняваният от държавите контрол е ефективен и дали ответните им мерки във връзка с установените пропуски са достатъчни.

Подкрепи Economic.bg