Български учен влезе в ТОП 100 на Кеймбридж

Проф. Камен Каменов е единствения българин сред 100-те най-добри учени на елитния универистет

Проф. Камен Каменов, преподавател в Стопанска академия “Димитър А.Ценов” в Свищов е сред стоте най-добри учени на Кеймбридж. Пред bTV професорът разказа за това изключително постижение и за това как се чувства като признат учен на европейско ниво.

"Ако трябва да бъда откровен, чувствам се удовлетворен и учуден. Удовлетворен – защото, когато кореспондирах с Международния научен център, първо пишех името на България, после на Свищов и академията и най-накрая моето. А защо съм учуден – защото срещнах изненада у много журналисти, които не можеха да повярват, че професор от Стопанската академия може да е в ТОП 100 на най-добрите европейски учени", споделя Камен Каменов.

“Ако беше от София, всичко щеше да е нормално, но понеже е от Свищов – има нещо гнило”, шегува се професорът.

Според проф. Каменов основната черта на българина е изключително мощното его. "Затова сме силни в индивидуалните спортове", казва ученият. Това е генетичен код във времето. Егото се отнася до интереса – аз да оцелея за сметка на всичко, което става около мен. Затова ние не можем да бъдем единни в екипите, в групите.

Според учения най-интересният механизъм за влияние върху обществото е страхът. А той произтича от властта. “Правото да се разпореждаш със съдбата на другия води до страх. Затова българинът е изключително сервилен към властимащите. Вторият момент е материалният механизъм – да даваш и да отнемаш. И третият, най-опасният механизъм за влияние, е манипулацията”, завършва проф. Камен Каменов.

Коментари: 0