Bundesbank предприема мерки срещу спасителния план ЕЦБ

Немският кредитор критикува покупките на дълг от Европейската Централна Банка в доклад до Конституционния съд

164 ~ 1 мин. четене

Немската Bundesbank разкритикува старите и нови програми на Европейската централна банка (ЕЦБ) за покупки на правителствени облигации в доклад за германския Федерален конституционен съд, съобщава Financial Times, позовавайки се на изтекло към медиите копие на документа.

Bundesbank дълго време възразява срещу програмите в публичното пространство, но не успя да попречи на ЕЦБ официално да ги възприеме като средства на паричната политика. Сегашното становище на банката идва по молба на конституционния съд, който разглежда дела, заведени от германски граждани срещу политики на ЕЦБ.

Въпросните ищци твърдят, че централната банка нарушава техни гарантирани от конституцията права върху собствеността. Съдът, който вече отхвърли редица съдебни дела, целящи да попречат на правителството на Германия да участва в новите спасителни механизми на еврозоната, трябва да вземе решение през юни.

ЕЦБ стартира програмата Outright Monetary Transactions (Директни монетарни транзакции) миналия септември, за да успокои страховете на инвеститорите. Планът помогна незабавно да бъде намалена цената на финансиране на силно задлъжнелите държави.

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман бе против плана от самото начало, като го описа като „равносилен на финансиране на правителства с печатане на банкноти“.

Подкрепи Economic.bg