Бърз интернет за 29 общини

Мрежата ще струва 20 млн. евро, парите са по оперативна програма „Регионално рзвитие”

6540 ~ 1 мин. четене

Инфраструктура за широколентов достъп до интернет в 29 отдалечени общини и 24 малки селища, в които живеят до 200 000 жители, ще бъде изградена от държавата. Това е част от проектното предложение, което Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” внесе за одобрение в Управляващият орган на Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР).

От транспортното министерство съобщиха, че изграждането на мрежите ще се финансира от оперативната програма и ще струва с 20 млн. евро.

Бързият интернет ще обхване 8% от населението, което живее извън столицата и областните центрове.

Една от целите на инициативата е да бъдат свързани всички общински и публични институции, включително училищата, към платформата на електронното управление. Така жителите на отдалечените райони ще могат да ползват електронни услуги, включително и електронно здравеопазване.

Широколентовият достъп до интернет ще даде възможност хората от малките градчета и села да работят от дома си дистанционно или да усъвършенстват образованието си онлайн.

Предстои процедура по одобряване на проектното предложение от Управляващия орган на ОПРР и Европейската комисия. След това ще бъдат обявени търгове за изграждане на инфраструктурата за бърз интернет. Срокът за изпълнение на инвестиционния проект е 2 години.

Населените места, включени в проектното предложение, са: Аврен, Кула, Макреш, Чупрене, Роман, Бобов дол, Тетевен, Угърчин, Варна, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Ябланица, Брацигово, Ковачевци, Брезово. Също така Раковски, Самуил, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Братя Даскалови, Павел баня, Омуртаг, Симеоновград, Стамболово, Венец, Върбица, Мездра, Белоградчик, Димово.

Подкрепи Economic.bg