Бюджетът на ЕС за 2014 г. ще е 135.5 млрд. евро

Разходите се свиват с 6% през следващата година

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

След цяла нощ на тежки преговори, лидерите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха съгласие за бюджета на общността през следващата година. Споразумението предвижда намаляване на разходите до 135.5 млрд. евро за следващата година, което е с около 6% по-малко в сравнение с 2013 г. Сделката за разходите е с 500 млн. евро по-малко от искания бюджет от Европейската комисия (ЕК) и с 0.9 млрд. евро под целта на Европейския парламент (ЕП), предаде BBC.

В бюджета на ЕС за следващата година се предвижда по-голямо финансиране на дейности, които да доведат до икономически растеж, създаване на работни места и иновации, се казва в изявление на зам.-финансовия министър на Литва Алгимантас Римкунас. Неговата страна в момента председателства ЕС.

Споразумението включва близо 3.9 млрд. евро за създаване на нови работни места, за обучение и стажове за наброяващите към момента 19 млн. безработни младежи на Стария континент. Около 2/3 от бюджета ще отидат за изплащане на субсидиите на земеделските производители, както и за развитие на по-бедните региони на ЕС.

Четири правителства гласуваха против компромисно споразумение - Великобритания, Дания, Холандия и Швеция. Те настояваха за по-големи съкращения на разходите.

Официалното споразумение трябва да бъде одобрено от министрите и евродепутатите на 19 и 20 ноември. То отваря паралелно и пътя за приемането от парламента на пленарно заседание на 19 ноември на Многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2014-2020 г.

Подкрепи Economic.bg