Цена над 200 млн. лв. за БДЖ ще е успех

Ако някой ми доведе инвеститор, който ще даде 500 млн. лв., лично аз ще го посрещна с червен килим, категоричен е Ивайло Московски

3707 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Цена над 200 млн. лв. в приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" ще е успех. Дано да се постигне. Това каза в интервю за TV7 Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. "Синдикатите твърдят, че активи за 500 млн. лв. ще се продадат за жълти стотинки. Ако някой ми доведе инвеститор, който ще даде тези пари, лично аз ще го посрещна с червен килим", защити се Московски.

По думите му има постъпило искане за увеличаване средно с около 5% на влаковите билети. "В момента се прави анализ и вероятно ще изпълним искането. Въпреки това железопътният транспорт ще остане най-евтин", коментира още Московски. Той е убеден, че ЖП транспортът не е обречен - напротив. "Инвестират се пари в инфраструктура, където трябва да се постигнат скорости на движение от 160 км/час. Ще се купуват и нови влакове за около 600 млн. лв.", твърди Ивайло Московски.

По думите му от доста време има проблем с осигуряването на вагони за пътническите композиции. "Опитахме се да въведем нормален режим на бързите влакове - да спират само на по-големите гари. Недоволството от новото разписание дойде, защото нямаше достатъчно пътнически влакове по малките гари", твърди Ивайло Московски.

Според него са договорени 97% от средствата по Оперативна програма "Транспорт", а разплатените средства са 37%.

Транспортният министър коментира и готвени законови промени за телекомите. "Мобилният оператор няма да им право да иска повече от 50% от таксите при предсрочно погасяване на договора", даде пример транспортният министър.

Подкрепи Economic.bg