Цената на петрола прескочи 100 долара

Ескалация на напрежението в Египет и свиване на запасите в САЩ изстреляха цената на нефта

Автор: Атанас Христов

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) прескочи психологическата бариера от 100 долара за барел за първи път от септември 2012 г. насам, предаде Bloomberg. Повишението на цената дойде на фона на ескалиралото напрежение в Египет и на най-голямото през тази година намаление на американските запаси от нефт.

Фючърсите на черното злато се повишиха за трети пореден Ню Йорк, тъй като трейдърите са обезпокоени, че протестите срещу президента на Египет Мохамед Мурси могат да нарушат доставките на петрол от региона. Американските запаси на суров петрол от своя страна са намалели с 9.4 млн. барела през миналата седмица.

WTI с доставка през август добави 2.58 долара, или 2.6%, до 102.18 долара за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange. В сутрешната търговия в Сидни цената върна малко назад до 101.65 долара за барел.

Европейският бенчмарк Брент с доставка през август нарасна с 1.61 щатски долара, или 1.6%, до 105.61 долара на базираната в Лондон ICE Futures Europe exchange.

Коментари: 0