Цената на петрола с 4-месечен рекорд

Сорт "Брент" надхвърли 117 долара за барел, а американският петрол достигна 100 долара за барел

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на американският суров петрол се увеличи с 1.5% и за първи път от началото на май надхвърля 100 долара за барел. При сорт "Брент", който е определящ за цените на горивото в Европа, дневното увеличение достигна 1.2% до 117 долара за барел.

Основни причини за поскъпването е напрежението в Близкия Изток и Северна Африка, както и решението на Фед да има трета програма за количествени улеснения.

"Няма как да се бориш с Фед. Ако започнеш да наливаш пари в системата, това променя стойността на суровините", коментира Фил Флин, старши пазарен анализатор в Price Futures Group. "Ако цените са в долари, ще имаш нужда от повече, за да купиш тези активи", добавя той.

Вчера председателят на Фед бен Бернанке обяви, че започва трета програма за количествени улеснения (QE3). Централната банка ще изкупува облигации за 40 млрд. долара всеки месец и това ще продължи до стабилизиране на трудовия пазар.

"Все още напрежението в Близкия Изток е голямо, заради арабската пролет и анти-американските настроения", каза още Флин. Според него ще бъде от изключителна важност какво ще се случи през уикенда.

Подкрепи Economic.bg