Централната банка в Турция ще затяга монетарната политика

Финансовата институция ще се опита да стабилизира местната валута, която достигна до най-ниското си историческо равнище спрямо американския долар

Турската централна банка обяви, че предприема „затягане” на валутните условия, след като местната валута удари рекордно ниско ниво спрямо долара, предаде АФП.

„Силна допълнително затягане на монетарната политика започва от днес. Важното е, че допълнително засиления контрол ще бъде силен, ефективен и временен”, заяви управителят на турската централна банка Ердем Башчи. Финансовата институция ще се опита да стабилизира местната валута, пострадала и от уличните протести в страната.

Курсът на турската лира спрямо щатския долар тази сутрин отново падна рязко, достигна до най-ниското си историческо равнище от долар за 1,9735 турски лири. Това принуди Централната банка да интервенира на валутния пазар с два транша от по 250 млн. щатски долари.

В края на миналата седмица паритетът щатски долар – турска лира също отбеляза историческия дотогава рекорд от 1,9680 турски лири за долар.

Днешната намесата на Централната банка с половин милиард щатски долари успокои за момента валутния пазар и курсът на щатския долар спадна до нивото от 1,9450 турски лири за долар.

От началото на годината до сега турската лира е изгубила почти 9 на сто от стойността си спрямо долара. Това е най-значителният спад сред развиващите се икономики в Европа.

Коментари: 0