Черна гора подкрепи санкциите към Русия заради НАТО и ЕС

Москва трябва да разбере, че в противен случай членството ни е под въпрос, казва президентът Филип Вуянович

Цивилизационен избор

Автор: Николай Марченко

Черна гора подкрепи европейските санкции срещу Русия, тъй като иска колкото се може по-скоро да влезе в НАТО и ЕС. Това заяви президентът на страната Филип Вуянович, цитиран от РИА Новости.

„Ако ние не бяхме сторили това, ако бяхме останали безразлични към това решение, то несъмнено нашият път към ЕС щеше да се забави и би била изключена възможността за покана за НАТО в Уелс", изтъкна Вуянович относно насрочената за септември среща на върха на Североатлантическия алианс.

Австрийският вестник Tiroler Tageszeitung акцентира на това, че изявлението е направено пред канцлера на Австрия Хайнц Фишер. Изданието пояснява, че Подгорица от две години води предприсъединителни преговори с ЕС и НАТО.

Вуянович призна, че Русия е „велика държава”, но Черна гора „не може да влияе на световните процеси”. „Русия трябва да разбере, че следвайки интересите си, Черна гора иска да бъде част от ЕС и НАТО, по никой начин не отразявайки антируски настроения”, каза още държавният глава.

Същевременно се пояснява, че Черна гора има тесни икономически връзки с Москва, като много руски олигарси влагат в недвижимите имоти и в икономиката на страната. За разлика обаче от лоялните на Русия относно санкциите страни-членки на ЕС като Кипър, Гърция или България, свободната от евроангажименти Черна гора не се притеснява да рискува евентуалните инвестиции в икономиката, за да следва избрания геополитически път.

Коментари: 0