Чешкото правителство падна

Кабинетът не получи вот на доверие

140 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Чешкото технократско правителство, оглавявано от Иржи Руснок падна, след като не получи вот на доверие. Кабинетът, сформиран от президента Милош Земан на 10 юли, получи подкрепата на 93-ма от присъстващите 193 депутати.

Отново се заговори за предсрочни избори, които да сложат край на политическата криза, предизвикана от падането на предишното правителство през юни.

Чешкият президент Милош Земан вече е сочен като печеливш от политическата криза, която разтърсва страната от юни, без да предизвика никакво икономическо отражение, коментира АФП.

"В тази криза Милош Земан е инициатор, не наблюдател. С аналитичния си подход той е с една или две стъпки пред съперниците си", анализира политологът Иржи Пехе. Според него губещите са "политическите партии, които играят зле тази игра с правила, диктувани от президента".

Често наричан "президентско правителство", кабинетът на Руснок е съставен от независими министри, които обаче са приближени на ветерана от левицата Земан и на неговата партия. Партията не е парламентарно представена, но Земан се надява, че с времето и това ще стане.
 

Подкрепи Economic.bg