Cisco съкращава 1 300 служители

Технологичната компания прави пореден опит да намали разходите

6776 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата в света компания за производство на оборудване за изграждане на компютърни мрежи - Cisco Systems планира да съкрати 1 300 служители. Намаляването на персонала с още 2% трябва да намали разходите, които са на път да изпреварят продажбите.

"Съкращенията са част от продължаващия процес на оптимизация на компанията, като те са базирани на оценката на икономическата среда в някои части на света", се казва в официалното съобщение на компанията.

Дълговата криза в Европа принуди правителствата да свият разходите, като това засегна много силно търсенето на продуктите на компанията. Освен правителствата обаче и големите корпорации също отлагат във времето извършването допълнителни разходи.

Според анализатори компанията ще предприеме и други мерки за намаляване на разходите, ако приходите и не се повишат. "Не мисля че 1 300 съкратени служители ще доведе до драматични промени. Смятам, че Cisco трябва много агресивно да се фокусира върху своята ефективност на производството", коментира Ерик Супигър от JMP Securities.

През миналата година Cisco намали персонала си с 6 500 души или 9%. Целта тогава беше да се намалят разходите с 1 млрд. долара годишно. Освен това беше затворено производството на видео камери, а цените на продуктите бяха намалени.

Независимо от това през май Cisco обяви спад от 1% при продажбите за първото тримесечие на годината. "Няма как да влияем на макроикономическата среда", коментира главният изпълнителен директор на компанията Джон Чембър.

Подкрепи Economic.bg