Цветан Василев: Считам се за предприемач, не за олигарх

Бизнесът, който се обслужва през каналите на КТБ, формира над 10% от БВП, казва председателят на надзорния съвет на банката

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Напълно споделям мнението, че олигархията е враг на демокрацията. Но не може да се слага знак за равенство между олигарх и предприемач, за какъвто аз считам себе си. Това казва в интервю за "Дойче Веле" Цветан Василев, мажоритарен собственик и председател на Надзорния съвет (НС) на Корпоративна търговска банка АД (КТБ).

"Ако олигарх е най-големият данъкоплатец на България, ако олигарх е човек, който създава работни места и помага за тяхното създаване (защото бизнесът, който се обслужва през каналите на банката, формира над 10% от БВП - той не е свързан с мен, но се обслужва благодарение на банката) - да, аз съм олигарх", отговаря Василев на въпроса дали би се определил като олигарх. "За останалото може да се потърсят различни определения. Аз мисля, че в последно време президентът е особено активен в тази посока. От него разбрах, че всички предприемачи са олигарси, защото или са печелили обществени поръчки, или са участвали в приватизация. Аз бих се разграничил от подобно определение", продължава мажоритарният собственик на петата по големина банка на българския пазар.

"Аз нямам власт. Гордея се с това, което съм успял да развия през годините. Аз съм изразител на националните интереси и на националния капитал, независимо че не членувам в нито една организация на работодателите. Смятам, че голяма част от тях са представители по-скоро на компрадорския капитал, а не на националния предприемачески капитал. Моята цел е в България индустрията да бъде в основата на системата, а не обратното", казва още Цветан Василев.

По думите му в момента, като резултат на прехода, политиката е в основата на цялата система. "И понеже политиката е тясната страна, пирамидата ни е обърната. Затова е и толкова нестабилна. Всеки от политиците в България идва на власт, за да покаже колко е значим и как без него бизнесът не може. Аз съм убеден, че в Германия е точно обратното. Ако все пак с нещо съм влиятелен, ще се опитам да насоча влиянието си за постигането на тази крайна цел и в България, а не за личното ми облагодетелстване", коментира Цветан Василев.

Подкрепи Economic.bg