Цветелин Йовчев забрани даренията в МВР

Изключение ще има само при изпълнението на международни договори, по които България е страна, както и по съвместни проекти

Автор: Божидара Иванова

Вътрешният министър Цветелин Йовчев издаде заповед, с която забрани сключването на договори за дарение в МВР, съобщиха от пресцентъра на институцията. Изключение ще има само при изпълнението на международни договори, по които България е страна, както и по съвместни проекти.

Министърът обяви решението си още по време на представянето на програмата на МВР в рамките на Програмата на правителството „Държавност, развитие, справедливост“. Основен мотив за решението на Йовчев е, че ако вътрешното ведомство получава дарения от частни фирми, се създават условия за конфликт на интереси, а ако даренията са от общински или държавни фирми, то това е форма на скрито финансиране.

Бившият шеф на МВР Цветан Цветанов също забрани даренията след натиск от страна на Европейския съюз, като си остави вратичка. Но през 2011 г. полицая Констанстин Иванов, обяви на всеослушание, че полицаите на пътя имат предоставен списък да не спират за проверка колите на дарителите на МВР.

Коментари: 0