ДКЕВР обяви края на „ценовия разгул“ на ЕРП-тата

Ако не върнат пари на НЕК, отнемаме лицензиите, предупреди Еленко Божков от регулатора

Автор: Economic.bg

С изтичането на задължителните параметри по приватизационните договори периодът на ценови разгул на електроразпределителните предприятия (ЕРП-та) свършва. Това казва членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков, цитиран от „Стандарт”.

По думите му досега дружествата са имали „много висока норма на възвръщаемост и се ползват с много високи нива на технологични разходи”.  „Спестяват от тези разходи, по този начин реализират приходи, които след това пренасочват”, твърди Божков.

Комисарят припомни и за стария проблем със съоръженията, които трябва да бъдат изкупувани от дружествата. Според него трите ЕРП-та са карали абонати „да изграждат за своя сметка трафопостовете”, а след това ги отчитали „като своя инвестиция”.

„Затова ДКЕВР няма основание да прогнозира увеличаване или намаляване на средната цена на тока от 1 юли 2014 г., както предлагат компаниите”, казва Еленко Божков.

Запитан как върви процедурата по отнемане на лицензите им, отговаря, че ДКЕВР е дала „възможност на трите дружества да преговарят” с държавната Национална електрическа компания (НЕК).

"Ако преговорите не доведат до положителни за НЕК резултати, ДКЕВР продължава процедурата", казва членът на комисията. "Ако те се договорят и изплатят парите, които са неправомерно задържани, процедурата ще бъде спряна", допълва той.

Както е известно,  НЕК иска от трите компании над 360 млн. лв., които пък  те трябва да получат за изкупената преференциално електроенергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Коментари: 0