Данев: До бюрото на всеки чиновник има касичка

С Пламен Орешарски говорихме не как държавата ще помага на бизнеса, а как няма да му пречи, добави Васил Велев

324 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

До бюрото на всеки чиновник има касичка. Това каза в ефира на bTV изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев, който цитира думи на премиера Пламен Орешарски по време на вчерашната му среща с бизнеса и синдикатите. "Дайте да запечатаме тази касичка", призова Данев.

"Темата на вчерашните разговори не беше как държавата ще помага на бизнеса, а как няма да му пречи", добави Васил Велев, председател Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Божидар Данев каза още, че има 778 лоши режима, които са администрирани от държавата и над 400 квазирежима в общините. "Има 180 режима, които незаконно се администрират от общините. Да не говорим за гигантските такси. Най-тежък е проблемът с такса битови отпадъци - тя е противоконституционна", припомни Данев.

Той даде пример, че в община Бяла се плащат 37 лв. на контейнер, а в Несебър - 18 лв. "Това е гигантска разлика, но така общините си пълнят бюджетите с противоконституционната такса. Това е повече от данък печалба, който влиза в бюджета", категоричен е шефът на БСК.

Според Васил Велев няма смисъл да се надгражда над европейското законодателство, защото тези режими са достатъчно рестриктивни. "Търговският регистър (ТР) събира с 50 млн. лв. повече от такси от разходите му. Не е необходимо да се вписват отчетите в ТР, защото се предават на държавата и НАП", даде пример Велев.

"Важна е и скоростта, с която се издават разрешенията. При желаещите да изградят соларни централи има получили лиценз за 3-4 дни, има и такива, които не са получили 6 месеца", каза още Божидар Данев.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов коментира, че част от принципите трябва да са към създаване на социално отговорен бизнес. Дай Боже да има разкриване на нови работни места", пожела си Чавдар Христов.

Колегата му от КТ "Подкрепа" Димитър Манолов добави, че за да има някой да продава, трябва да има кой да купи. "Ако вътрешният пазар не подобри способностите да консумира, само ще си приказваме", убеден е Димитър Манолов.

Божидар Данев обаче контрира, че през последните години рязко се е увеличил вноса на хранителни продукти. "Въпрос на политика и мачкане на бизнеса е, който не произвежда", твърди Данев. Той припомни, че 4 строителни фирми са увеличили оборотите си 5-7 пъти през последните години, а печалбата им е нараснала едва 1.5 пъти. "Това е типичен пример за търговия с влияние", обясни Божидар Данев.

Васил Велев добави, че вече се говори за написването на изцяло нов Закон за обществените поръчки и то според европейските изисквания.

"Разговорът за заетостта и доходи тепърва предстои", завърши разговорът Чавдар Христов.

Подкрепи Economic.bg