Дават 10 млн. евро за газификация на домакинствата

Удължават с година срока на заема, взет за АЕЦ „Белене”

7490 ~ 2 мин. четене

10 млн. евро ще бъдат дадени безвъзмездно за газификация на домакинствата в страната. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на международен енергиен и екологичен форум. Средствата по програмата ще са от Фонд „Козлодуй”. Пилотният проект за битова газификация трябва да започне през есента, като ще обхване градовете, в които има изградена газопреносна мрежа.

Добрев обясни, че от програмата ще могат да се възползват над 8 000 домакинства, като най-вероятно ще се отпускат по 3 000 лв. безвъзмездна помощ по схемата.

Условието е домакинството да представи три сметки за отопление след изграждане на газовата инсталация, за да се види, че средствата са усвоени по предназначение. Правилата за избор на домакинствата в момента се разработват от фонда.

Добрев обясни, че това ще е първата стъпка за постигане на целта през 2020 година 30 процента от домакинствата да бъдат газифицирани. В момента делът им е 3 процента.

По думите на екоминистъра Нона Караджова за газифициране на жилище ще са нужни около 6 000 лв. Тя обясни, че нейното предложение е за почти 100 процента поемане на разходите за газифициране.

Домакинството ще има възможност само да избере кой ще изпълни проекта, като ще има горна граница на сумата. Тя даде пример с Чехия, където по подобна схема се дават суми в зависимост от квадратурата на жилището. Иначе други похвати биха направили схемата тромава и трудно изпълнима, посочи Караджова.

Тя обясни, че близо половината от домакинствата в България се отопляват чрез въглища, дърва и брикети. По думите й това е един от основните източници на прахови частици през зимата и влошаване на човешкото здраве като резултат от тях. 20 процента от вредните емисии са резултат от работата на двигателите по време на задръствания, отбеляза екоминистърът.

Караджова заяви, че сред проблемните градове в страната са почти всички големи общини – София, Бургас, Стара Загора, Пловдив.

Делян Добрев заяви още, че страната ни се нарежда на първо място в Европа по хора, които се отопляват чрез електроенергия. Причината е, че много малко се е знаело за другите възможности.

Електроенергията е много евтина в момента, но има обективни причини тя да поскъпва, отбеляза Добрев.

Енергийният министър заяви още, че с една година ще бъде удължен срокът за изплащане на заема, който е взето от НЕК за строителството на АЕЦ „Белене”. Кредитът е в размер на 250 млн. евро и падежът му изтича на 23 май.

Част от заема ще бъде платен с кредит от Български енергиен холдинг (БЕХ) към електрическата компания. Очаква се размерът на сумата да е между 50 и 70 млн. евро.

Решението е взето в петък на заседание на бордовете на БЕХ и НЕК.

 

Десислава Янкова

Подкрепи Economic.bg