Дават 10 млн. лв. за преместването на Районния съд

Правителството ще отпусне и 4 млн. лева за изграждане на паркинг за служителите на Столична община

10 млн. лв. ще струва преместване на наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура в бизнес сградата на с хотелски комплекс в центъра на София, т.нар. военно НДК. Решението ще бъде взето на утрешното заседание на Министерски съвет, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.


Средствата ще бъде преведени от бюджета на Министерството на отбраната на правосъдното ведомство.
„По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд”, коментира Борисов.


Той допълни, че държавата ще отпусне допълнително около 4 млн. лв. на Столична община изграждане на "подземен паркинг, удобен за служителите".


Утре правителството ще обсъди отнемането поради отпаднала нужда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” правото на управление върху част от имот – публична държавна собственост. Той се намира в гр. София, местност „Лагера”, бул. „Цар Борис III” N54 (сградата на ГУСВ).


„Ще предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.”, заяви министър-председателят. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6.9 млн. лв. Имотът обхваща трети, четвърти и пети етаж на административната сграда и 10 паркоместа.


Борисов допълни, че ще бъдат отпуснати и поетапно 90 млн. лв. през следващите три години за строителството на съдебна палата в гр. Варна, ако преговорите със строителя завършат успешно.

Коментари: 0