Dell отчита спад от 79% в печалбата

Резултатите отразяват значителното понижение в продажбите на настолни компютри, след като потребителите започнаха да се насочват към смартфони и таблети

84 ~ 1 мин. четене

Производителят на персонални компютри Dell е отчел спад в нетната печалба от 79%, отразяваща значителното понижение в продажбите на настолни компютри, след като потребителите започнаха да се насочват към смартфони и таблети, съобщава Financial Times.

Нетната печалба на Dell се е сринала до 130 млн. долара за трите месеца до началото на май, като приходите са спаднали с 2% до 14 млрд. долара.  Приходите от продажбите са по-ниски със скромните 2% до 14,1 млрд. долара. С това компанията надмина очакванията на анализаторите за приходи от 13,50 милиарда долара.

Компанията е в процес на преговори между основателя Майкъл Дел и двама от най-големите акционери. Наскоро дори един от сериозните инвеститори в технологичната компания Dell – милиардерът Карл Айкан, сподели в интервю, че ако му бъде позволено, ще уволни главния изпълнителен директор и създател на компанията Дел.

Желанието на Айкан да острани Дел е логично, защото един от най-силните претенденти за купуването на компанията е именно главният й изпълнителен директор заедно със Silver Lake.

Те предлагат сума от 24.4 млрд. долара, което се равнява на 13.65 долара на акция. Според Айкан обаче неговото собствено предложение ще осигури на останалите инвеститори много по-голяма стойност на акциите им.

Подкрепи Economic.bg