Делян Добрев свиква Експертен съвет заради „Зелените централи“

ДКЕВР провежда обществено обсъждане на намалението на цените на тока

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, свика Експертен съвет, заради зелените централи, който ще се проведе понеделник -вторник, съобщи зам.-министър Евгения Харитонова.  Енергийните експерти ще обсъдят създаването на Компенсационен Фонд "Зелена енергия", в който ще се събират освен добавките за зелена енергия и приходите от търговия с въглеродни емисии. На последното заседание на парламентарната комисия по енергетика миналата седмица Министър Добрев посочи създаването на компенсационния фонд като неотложен проблем за решаване преди разпускане на парламента.  Фондът ще заплаща произведената от ВЕИ/Възобновяеми източници/ енергия.

Също днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще проведе  обществено обсъждане на предложението за намаляване на крайната цена на електроенергията за населението средно със 7,17%  - за ЧЕЗ, 7,28% за ЕВН и 6,8% за ЕНЕРГО Про.

Очаква се  да започне постепенното възстановяване на производството на част от спрените през уикенда мощности на въглищните електроцентрали, заедно увеличението на  потреблението през работната седмица.

Силно свитото потребление на ток в страната и региона и увеличеното производство на електроенергия от ВЕИ , която се изкупува задължително според европейското и българско законодателство принудиха Електросистемния оператор, /ЕСО/ да изключи част от мощностите на въглищните електроцентрали.   

Средното производство от соларни мощности на 3-ти март се движи в рамките на 750 мегавата, съобщи Митю Христозов, изпълнителен директор на ЦДУ/Централно диспечерско управление/ на извънредна пресконференция вчера.

Експертният енергиен съвет към министъра на икономиката и енергетиката ще обсъди и състоянието на електроенергийната система и проблема на балансиране на производството на конвенционалните и ВЕИ централите.

Подкрепи Economic.bg