Делян Пеевски отказа да се яви на разпит в Конституционния съд

Депутатът от ДПС не вижда смисъл да се явява и да се обяснява

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Народният представител от ДПС, чието предложение и избиране за председател на ДАНС разбуни духовете в държава и предизвика масови протести всяка вечер през последните близо 4 месеца, е отказал да се яви пред Конституционния съд (КС). Пред магистратите Пеевски трябваше да даде обяснения именно по казуса с назначението му за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и последвалото му оттегляне. За отказа на депутата съобщи bTV, позовавайки се на свои източници от институцията. Те са пояснили, че "Пеевски е написал писмо, с което любезно отказва предоставената му възможност".

Преди по-малко от две седмици Конституционният съд взе безпрецедентното решение в практиката си да покани Делян Пеевски за лично обяснение по делото за депутатския му статут.

До производството за несъвместимост и прекратяване на пълномощията му като народен представител се стигна след избирането му за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне под натиска на протестите.

От партията на Пеевски - ДПС, твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Тази теза движението защитава упорито въпреки безспорния факт, че Пеевски даде интервю от кабинета на председателя на ДАНС, в което говори за приоритетите си, проведе оперативка с началниците на направления в агенцията и се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров.

Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като председател на ДАНС.

Именно този спор изпрати казуса в КС, който след дълга лятна ваканция се събра, за да заседава по делото. След спора народни представители решиха да внесат запитване до съда.

Казусът отлежава цяло лято без да се взима решение по него заради ваканцията на съдиите и командировките на председателя проф. Димитър Токушев.

В писмото с отказа си до КС Пеевски изтъква, че не вижда смисъл да се явява и да се обяснява, защото докладчикът по делото бил предубеден, след като е внесъл проект за решение на казуса още на 22 юли, което е далеч преди евентуалното му изслушване.

Докладчик по делото е бащата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Румен Ненков, бивш член на Висшия съдебен съвет и зам.-председател на Върховния касационен съд.

Делян Пеевски трябваше да присъства в КС на 8 октомври - вторник.

Подкрепи Economic.bg