Ден за оставки

С постовете си се разделиха един министър, шефът на ДКЕВР и управителят на научния фонд

Снимка: БГНЕС

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Три часа след като премиерът Бойко Борисов обяви в Сопот, че "до края на деня доста хора ще бъдат уволнени", станаха ясни и имената на висшите държавни чиновници, които ще се сбогуват с постовете си.

Първият уволнен бе управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров, а причината са съмненията за злоупотреби при провеждането на последната конкурсната сесия във Фонда. Новината за подадената от Петров оставка бе съобщена след среща тази сутрин между учени и премиера Бойко Борисов. Изненадващото тогава бе, че по изрично настояване на министър-председателя на нея не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов.

Няколко часа по-късно, след като подписа молбата за напускане на директора на Фонд "Научни изследвания", стана ясно и че с поста си се разделя и министър Сергей Игнатов. От пресслужбата на Министерски съвет обявиха, че оставката му е била поискана от министър-председателя, след като днес излязоха резултатите от  проверката във Фонд "Научни изследвания" и бяха констатирани около 60 нарушения. Смята се, че някои от тях са свързани и с нарасналия брой на одобрените от Нов български университет проекти. Както е известно преди да застане на министерското място, Сергей Игнатов бе ректор на НБУ.

Третото уволнение за деня дойде от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. С поста си, както съобщи преди дни Economymagazine.bg, се раздели председателят на регулатора Ангел Семерджиев. В последните месеци той успя да привлече общественото внимание с няколко свои "пропуски" - като това да декларира пред данъчните апартамента си в Несебър или по-рано - луксозен автомобил за 74 хиляди евро. Все пак причината за отстраняването му е по-сериозна, а именно опасността България да плаща дневна глоба от 8 500 евро след заведеното дело от ЕК. Причината за него стана неприемането на четири наредби, които трябва да либерализират енергийния пазар у нас и заради което забавяне бе обвинен именно шефът на ДКЕВР.

Подкрепи Economic.bg