Дизайнерът на Jaguar създаде собствена версия на Mark 2

Йън Калъм е работил цели 18 месеца върху създаването на автомобила

Дизайнерът на Jaguar създаде собствена версия на Mark 2

Снимка: Jaguar

Автор: Божидара Иванова

Главният дизайнер на Jaguar – Йън Калъм създаде собствена версия на уникалния ретро автомобил Mark 2, върху която е работил цели 18 месеца. Машината ще бъде официално представена пред публика тази есен в Лондон.

Автомобилът е изграден от компанията Classic Motor Cars Limited, която се е специализирала в реставрацията на класически модели на Jaguar. Седанът е получил модернизирани брони, 17-цолови джанти и снижено окачване. Салонът е направен от червена кожа и дърво, осъвременен с аналогов часовник и централна конзола с информационно-развлекателна система Clarion.

Ретро автомобила е с 4.3-литров бензинов мотор с 5-степенна механична скоростна кутия. В окачването на Mark 2 са включени модернизирани пружини и адаптивни амортисьори, както и усилени спирачни механизми.

Машината на Йън Калъм бе показана официално при откриването на щаб-квартира на Classic Motor Cars Limited в британското графство Шропшир.

Оригиналният Jaguar Mark 2 се произвежда в периода 1959-1967 г., като през това време участва в европейския шампионат за туристически автомобили (ETCC). Първото си състезание машината печели през 1963 г.

Коментари: 0