Днес е Световният ден на бургерите

Най-големият бургер в света е приготвен през 1982 г. от около 10 хиляди души

Автор: Божидара Иванова

Всяка година на 28 май се чества Световният ден на бургера. Още от първата им поява в началото на 1880 г. и до днес, те са сервирани и приготвяни по безброй начини. Бургерите намират място и се приспособяват бързо на всяко едно място по света.

Широко известен е фактът, че хамбургерите са сред най-любимите храни на американците. Името им произхожда от Хамбург, град в Северна Германия.

Германците, които емигрирали в Щатите, смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Дълго време това ястие се наричало "Хамбурска пърложа". По-късно името било променено на "Хамбургер".

Известната компания за доставка на храна по домовете и офиса foodpanda разкрива някои рекордни бургер факти:

Най-големият бургер в света е приготвен през 1982 г. от около 10 хиляди души.

Американците изяждат средно по три бургера на седмица и около 14 млрд. бургера годишно. Като количество това е достатъчно, за да се обиколи Земята 32 пъти.

Най-скъпият бургер до момента излиза на 10 хил. долара и е приготвен за годишнината на USocial.net. В съставките му е имало специален сорт говеждо, трюфели и е бил покрит с 24 - каратова позлата. Парите от продажбата му са били дадени за благотворителност.

Според данните на foodpanda в рамките на един месец най-много бургери се поръчват в Бангладеш, следван от Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд. У нас бургерите също са предпочитана храна, но отстъпват пред пицата и китайските специалитети.

Коментари: 0