До края на годината тръгва нова програма за фирмите

През октомври ЕК трябва да одобри "Иновации и конкурентоспособност"

До края на годината тръгва нова програма за фирмите

Снимка: БГНЕС

184 ~ 1 мин. четене

Министерството на икономиката ще се опита да отвори новата програма "Иновации и конкурентоспособност" до края на годината. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката Ирена Младенова, която участва в българо-китайски бизнес форум. В същото време, продължават проверките по мерките, които бяха спрени заради нарушения, сред които е и мярката за Техническа модернизация.

В момента Министерството на икономиката анализира резултатите от вътрешните проверки по мерките от Оперативна програма "Конкурентоспособност”, за които имаше сигнали за злоупотреби, а схемата за техническа модернизация дори беше спряна.

Ирена Младенова очаква през септември и октомври Европейската комисия да одобри системите за управление и контрол на новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Моето желание е да не стартираме схема, преди тези системи да са одобрени, тъй като, ако се стартира такава схема по новата програма, без системите да са одобрени, това означава, че поемаме сериозен риск за бюджета. Надявам се до края на годината да могат да стартират първите схеми”, заяви зам.-министърът.

Стокооборотът между България и Китай през 2013 г. е достигнал 1 млрд. и 900 млн. долара, заяви зам.-министър Младенова при откриването на българо-китайски бизнес форум в столицата. Тя подчерта, че страната ни търси възможност да реализира в азиатската държава стоки от хранително-вкусовата промишленост и от сферата на машиностроенето, електротехниката и електрониката. Друга важна задача е културният и туристически обмен. Общо 18 китайски фирми от провинция Фудзин пристигнаха в столицата, за да се запознаят с възможностите за двустранен бизнес.

Коментари: 0