Добрев: Инфраструктура на „Белене“ струва 4 млрд. евро

Според икономическия министър 6.3 млрд. евро е цената само за централа-паметни

Снимка: БГНЕС

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Когато става въпрос за проекта АЕЦ "Белене", 6. 3 млрд. евро е коректна цена, но само ако говорим за изграждането на централата без съпътстващата я инфраструктура, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано днес лидерът на социалистите Сергей Станишев показа в парламента меморандум между руската държавна компания "Росатом" и България, в който се посочва цена на АЕЦ "Белене" от 6.298 млрд. евро.

"Проектът АЕЦ "Белене" не е само централа, която да стои като паметник", коментира на извънреден брифинг след това Делян Добрев. Той посочи, че 6.3 млрд. евро би струвало изграждането на централата, но без съпътстващата я инфраструктура.

Сред допълнителните съоръжения към съпътстващата инфраструктура са две подстанции и два далекопровода по 400 киловолта (kV), които не влизат в тази цена (от 6.3 млрд. евро), обясни Добрев. Той даде пример, че са необходими още няколко 220- и 110-киловолтови далекопровода. Така по думите му крайната цена на АЕЦ "Белене" се увеличава с още над 4 млрд. евро. до над 10 млрд. евро. "Енергията, която ще произведе евентуална АЕЦ "Белене" трябва да стигне до домовете на хората, до предприятията или да се изнесе. Затова трябва и допълнителна инфраструктура", защити тезата си Добрев.

"В цената от 6.3 млрд. евро не се включват и парите, необходими за изграждане на хранилище, в което да се съхранява отработеното ядрено гориво. Първото зареждане на един от ректорите струва над 100 млн. евро, което означава, че са необходими над 200 млн. евро за двата реактора. Примери има още", продължи Делян Добрев.

По думите му само съпътстващата инфраструктура струва 2.1 млрд. евро, а лихвите по заемите ще са 1.8 млрд. евро, и то само за 5-годишния период, в който ще се строи реактора. "Лихви и такси ще трябва да се плащат и след това", добави енергийният министър.

Подкрепи Economic.bg