Добрев: В новия газов договор отпадат посредниците

Икономическият министър потвърди, че новият контракт ще бъде подписан в четвъртък

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Газовият договор с Русия ще е факт в четвъртък и ние ще се борим да отпаднат посредниците. Това каза в ефира на TV7 икономическият министър Делян Добрев. Той уточни, че условията в новия договор ще са по-добри от сегашните и като цена, и като срокове.

"Условията на договора, който ще влезе в сила от 1 януари 2013 г., ще са по-добри от тези които действат в момента. Освен това срокът ще е 6 години, а не 10 години, както е сега, за да може България да използва свои източници на газ, ако до тогава бъдат открити", каза министърът.

Министърът обяви, че черноморската част на "Южен поток" ще започне да се строи на 7 декември и до България газът ще достигне през 2016 г. "Съоръжението е изключително сложно за изграждане. Газът ще върви под огромно налягане под Черно море и в България ще бъде изградена станция, която ще го затопля. У нас проектът ще започне да се изгражда в средата на 2013 г.", добави той.

Добрев уточни, че ще настоява да бъде прекратен договорът за проучване и добив в блок "Силистар" в дълбоките води на Черно море, спечелен в началото на 2011 г. от компанията "Ледербел". "Аз настоявам да се прекрати договорът за "Силистар", но юристите съветват първо да се произнесе Върховния административен съд (ВАС) по този въпрос. Ясно е, че конкурс рано или късно ще бъде отменен. След решение на съда ще стартирам прозрачен конкурс, за да спечелят големи и утвърдени компании, и държавата да поучи десетки милиони евро бонус. А не както сега посредникът да препродаде правото си на друга компания и той да спечели милиони", каза Добрев.

Коментари: 0