Добрев обвини ДКЕВР за дело от ЕК срещу България

Питайте Ангел Семерджиев защо се бавят с приемането на наредбата, отсече икономическият министър

Снимка: БГНЕС

148 ~ 1 мин. четене

Наказателната процедура от ЕК срещу България заради нарушаване на евроизискванията по отношение на вътрешния енергиен пазар е заради забавено приемане на наредби от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обяснение даде министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод решението на Комисията да сезира Съда в ЕС заради забавените реформи у нас.

По думите на Добрев причина за процедурата е станало забавянето от повече от 1 година на приемането на наредбите от страна на ДКЕВР. Министърът посочи, че в последните седмици се водят интензивни срещи с комисията, но самият той нямал обяснения защо се бави приемането на нужните текстове.

"Промените трябва да се приемат в най-кратък срок. Защо още не са готови наредбите - питайте Ангел Семерджиев (б. ред. председател на ДКЕВР)", заяви на брифинг днес Делян Добрев.

"Какво наказание да последва, ако се стигне до глоба? Кой ще плати глобите за България? Вие и аз!", отговори той  на въпроса какви последствия ще има за ДКЕВР, ако се наложи България да изплаща санкции от по 8500 евро на ден.

"Заведеното дело от ЕК не означава, че започваме да плащаме глоби. Ако обаче ДКЕВР продължи да се бави ще плащаме. Вероятно ще минат около два месеца преди ЕК да предостави на съда всички необходими документи", добави икономическият министър.

Подкрепи Economic.bg