Добрев уволни директора на „Трафоелектроинвест“

Марин Ангелов е уволнен заради "саботаж" на дейността на кабинета

200 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Директорът на предприятието на НЕК „Трафоелектроинвест“ Марин Ангелов е уволнен от министъра на икономиката Делян Добрев. Това стана ясно на специалната пресконференция, свикана от министъра.

Управителят на дружеството е отстранен заради "саботаж" на дейността на кабинета. Той бил изпратил писмото за изграждане на електропровод 400 киловолта от АЕЦ Белене под чужда диктовка.

Директорите на БЕХ /Българският енергиен холдинг/ и на НЕК / Националната електрическа компания/ твърдят, че не знаят нищо за писмото. Назначена е проверка, която ще завърши до края на деня в понеделник.

Ако в хода на разследването се разбере, че има и други замесени в този „саботаж”,  те ще бъдат уволнени незабавно, включително и директорите на БЕХ и НЕК, каза Добрев, който имал подкрепата на премиера Бойко Борисов за предприетите действия.

„Има хора в енергетиката, които работят за чужди интереси. Ангелов е действал против волята на правителството.”, допълни министърът.

В писмото до кмета на Свищов пише, че заради бъдещо изграждане на електропровод 400 киловолта , който трябва да свърже  АЕЦ Белене с енергийната мрежа на страната, трябва да се вземе решение от Общинския съвет на Свищов за определеното за водещо трасе през землищата на общината,  за да се подготвят отчуждителните процедури. Кореспонденцията стана повод  СДС да обвини днес правителството, че в съглашателство с БСП,  продължат изграждането на Втората атомна централа.

Директорът на дъщерното на НЕК дружество, е поредният уволнен заради проекта „Белене” шеф в енергетиката. Тогавашният Министър на икономиката Трайчо Трайков „уволни” изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов, защото подписал в нарушение на правомощията си, обвързваща клауза с руската "Атомстройекспорт", според която до 1 юни 2011 г. трябваше да се подпише окончателно споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене". Тогава премиерът също беше уведомен и започна разследване.

Оказа се, че вицепремиерът Симеон Дянков одобрил по телефона подписването на документа през главата на енергийния министър и Първанов беше оневинен.  

Трайчо Трайков беше уволнен след едно злополучно посещение в Катар. Причината „не е заровена в пясъците на Катар, а  в  ледените полета на Сибир”, се пошегува бившият енегиен министър наскоро в телевизионно интервю.

 

Подкрепи Economic.bg