Докладът на ООН потвърждава използването на химическо оръжие в Сирия

Докладът не посочва кой точно е отговорен за химическата атака

88 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Докладът на ООН, който излезе снощи, потвърждава използването на химически оръжия в Сирия на 21 август край Дамаск, предаде CNN. В документа се посочва, че е използван нервнопаралистичен газ –зарин с високо качество. Установено е също, че при атаката е употребена конкретен тип ракета. 

Докладът не посочва кой точно е отговорен за химическата атака. Заключението обаче подсилва оценката на Вашингтон, че атаките са извършени от сирийския режим, тъй като само той е в състояние да осъществи нападение по такъв начин.

“Това е най-мащабната употреба на химическо оръжие срещу цивилни граждани и най-лошото използване на оръжия за масово унищожение през 21-ви век”, заяви генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. По думите му международната общност има отговорност да гарантира, че никога повече химически оръжия няма да се появят като инструмент за водене на война. Бан Ки-мун определя атаката като ”военно престъпление” и нарушение на договорите за забрана на използването на химически оръжия, които датират от 1925 г., пише още CNN.

Въпреки че САЩ, Великобритания, Франция и НАТО смятат, че посочените доказателства уличават режима на Башар Асад, Русия не изключва възможността нападението да е извършено от бунтовници.

Използването на химически оръжия доведе до призиви от страна на САЩ за военни действия срещу Сирия. Това предизвика дипломатически диалог между САЩ и Русия, което доведе до споразумение, според което Сирия се е съгласила да предаде доброволно нейните химически оръжия.

Ако унищожаването на химическите оръжия не се увенчае с успех, Съединените щати са готови да използват военна сила срещу Сирия.

Днес външният министър на Франция Лоран Фабиюс е на посещение в Москва, с цел да убеди руската страна в необходимостта от строга резолюция на ООН за сирийския химически арсенал.

Подкрепи Economic.bg