Доларът остава в слаби позиции

ФЕД не даде сигнали за намаляване на стимулите

104 ~ 3 мин. четене

Щатският долар остава в слаби позиции, след като Федералния резерв (ФЕД) не даде нови сигнали, че се подготвя да намали стимулите по време на следващото си заседание през септември. ФЕД съобщи, че ще продължи да купува облигации на стойност 85 млрд. долара на месец и отбеляза потенциалните заплахи от по-ниска инфлация, докато в същото време определи икономическия растеж като по-скоро скромен, а не умерен, както правеше повечето пъти през последната година. Така по-всичко изглежда, че ФЕД е намалил икономическите си очаквания и това оказа натиск върху долара. Все пак доста икономисти очакват от ФЕД да започне постепенно намаляване на програмата от стимули още следващия месец още повече, че икономическия растеж не изглежда да е бил толкова слаб колкото се очакваше през второто тримесечие.

Така леко предпазливата позиция на ФЕД беше достатъчна да спре долара да расте на база излизащите добри данни. Всъщност вчера доходността по американските държавни облигации дори спадна. Така движението на пазарите остава в очакване на действията на другите големи централни банки. В петък излизат данните за заетостта в САЩ и едни силни цифри съвсем ще бетонират очакванията за редукция на стимулите на ФЕД през септември.

Долар/йена е 98.29 и успя да се задържи над важната подкрепа при 97.50, където преминава дъното на облака по Ичимоку. Двойката получи сила и от данни за производствения сектор в Китай, които показаха слабо подобрение, което пък даде сила на азиатските борсови индекси.

Докато долара отслабваше, еврото достигна 6-седмичен връх от 1.3345, но след това единната валута върна част от печалбите и днес е на 1.3275 долара. Причината е, че инвеститорите са предпазливи преди редовните заседания в четвъртък на Европейската и Английската централна банка. Очакванията са ЕЦБ да се въздържи от нови стимули, но да повтори бъдещите си намерения, които анонсира миналия месец, че лихвите ще останат на нива от 0.5% или по-ниски за продължителен период от време. Някои специалисти предвиждат и че Драги може да се опита вербално да ограничи растежа на еврото, тъй като нива от 1.33 срещу долара се явяват пречка пред европейските държави с изключение на Германия.

Най-силно движещият се на валутните пазари беше австралийския долар, който се насочи към нива от 0.89 срещу зелените пари при тънка търговия и удари 3-годишно дъно. Засега валутата отчита обезценка от 3% за седмицата. Тя получи известна подкрепа от данните за производствения сектор в Китай и днес се котира на 0.8959, но остава уязвима за нови спадове като следващо важно ниво на подкрепа е дъното от август 2010 година на 0.8770.

Вчера се задействаха стоп ордери при пробива на нивата от 88.00 в австралийски долар/йена, което отведе двойката на 87.42, най-ниско ниво през тази година. Това породи масови разпродажби при всички високодоходни валути. Австралийският долар преживява лоша седмица след коментарите във вторник на председателя на централната банка Глен Стивънс. Те доведоха не само до очаквания за намаление на лихвите през следващата седмица, а и до прогнози за втора редукция преди края на годината. Думите на Стивънс съсипаха австралийския долар и дадоха зелена светлина за неговите разпродажби.

Коментарите на ФЕД не дават аргументи за нови покупки на злато

Златото реверсира първоначалните печалби днес, тъй като долара се стабилизира благодарение на добрите икономически данни от САЩ, а инвеститорите продължават да се опасяват за скорошно намаление на монетарните стимули, въпреки предпазливите коментари на Федералния резерв.

ФЕД не даде вчера нова индикация за предстоящ край на програмата по изкупуване на облигации, която подкрепя статута на жълтия метал като предлагащ сигурност. Дилърите са на мнение, че ФЕД ще продължи да следи внимателно предстоящите икономически данни. Така или иначе вчерашното изказване в края на двудневното редовно заседание не дава аргументи за нови покупки на златото. Напротив, ако излизащите в петък цифри за трудовата заетост излязат силни това би могло да разтърси пазарите. Вчера стана ясно, че БВП е бил по-добър от очакваното.

Спот цената днес спадна на 1316 долара за тройунция след растеж от над 7% през месец юли, което е и най-доброто представяне след януари 2012. Среброто също спадна, но платината и паладиума нараснаха.

Физическото търсене на злато остава слабо. Това се дължеше на слабите покупки от Китай, който е втория по големина потребител на метала в света. В най-големия купувач Индия, вноса на злато почти замря заради несигурността около политиката за внос. Индийската централна банка все още не е изяснила позицията си пред имащите право на внос агенции относно правилото, което обвързва вноса с износа. Логистичните фирми не са направили нито една доставка след обявяването на правилото на 22 юли.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg