Доларът отскочи от 7-седмичното дъно спрямо еврото

Златото влезе в ролята си на сигурно убежище

84 ~ 4 мин. четене

В петък доларът отскочи от 7- седмичното дъно спрямо основните валути, след като инвеститорите сметнаха, че разпродажбата е прекалена и споделиха, че очакват данните през новата седмица да покажат подобряване в икономиката на САЩ.

Американската валута падаше през всяка сесия откакто данните за работните места в САЩ намалиха очакванията, че ФЕД ще започне да намалява количествата на месечно изкупуваните облигации още през септември.

Но някои търговци казаха, че разпродажбата е отишла твърде далеч, имайки предвид факта, че най- вероятно ФЕД все пак ще бъде първата централна банка, която да започне да намаляване на програмата си за икономически стимули. Очаква се данните през тази седмица да покажат ръст в продажбите на дребно и потребителската инфлация, подкрепяйки очакванията ФЕД да предприеме нещо през следващите седмици.

Продажбите на дребно в САЩ през юли ще бъдат обявени във вторник, като икономистите очакват ръст от 0.3%. Потребителските цени, които пък ще излязат в четвъртък, вероятно ще покажат увеличение от 2.0% на годишна база, отново за юли. През седмицата ще излязат данни също за жилищата и за регионалното производство.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от валути, се покачи с 0.2% до 81.124. Той удари дъно на 80.868 в четвъртък, което е най- ниската стойност от 19 юни насам.

Австралийският долар се покачи спрямо американския до най- високата си стойност за последната седмица, подкрепен от силните данни за изходящата фабрична продукция в Китай, но стратези предупредиха, че възходът може да се окаже временен.

Китай, втората най- голяма икономика в света, обяви, че фабричното производство е нараснало с 9.7% през юли, побеждавайки прогнозите, докато продажбите на дребно са нараснали с 13.2%, а инфлацията се е запазила стабилна.

Австралийската валута поскъпна с 1.0% до 0.9194 американски цента, увеличавайки печалбата от 1.2% през предишния ден, предизвикана от по- силните от очакваното данни за търговията на Китай, който се явява най- големият експортен пазар за Австралия. Австралийският долар се възстанови рязко от 3- годишното дъно на 0.8848 цента, достигнато на 5 август. Резервната банка на Австралия намали основния си лихвен процент до рекордно ниските 2.5% миналата седмица.

През изминалата седмица американският долар загуби от стойността си, след като доходностите на американските облигации се успокоиха. Доходностите на 10- годишните правителствени облигации остават под върховете над 2.7%, достигнати след публикуването на данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ, а спредовете между тях и немските и японските облигации с подобен срок намаляха през последните няколко дни, което накара инвеститорите да затворят дългите си позиции в долари.

Еврото спадна с 0.3% до 1.3322, след като достигна 7-седмично дъно на 1.3400 долара в четвъртък.

Доларът измъкна печалба от 0.5% и достигна 96.54 йени, след като преди това достигна 7- седмично дъно на 95.79 йени в четвъртък.Проучване сред 55 валутни стратези показа, че се очаква доларът да достигне 98.5 до месец, 102 йени до три месеца и 107 йени до една година, сравнено с очакванията от миналия месец съответно за 100, 102 и 107.

На седмична база еврото поскъпна с 0.5% спрямо долара, записвайки пета поредна седмица на печалби. Доларът изгуби и 2.7% спрямо йената, което е най- голямата му седмична загуба от средата на юни до сега.

Златото влезе в ролята си на сигурно убежище

Златото поскъпна в петък поради растящите цени на петрола и спада на американските акции, като кюлчетата записаха втора поредна седмица на печалби, поради несигурността около евентуалното намаляване на икономическите стимули на ФЕД.

В началото на миналата седмица спекулации, че централната банка може да започне намаляването на месечно изкупените количества облигации още през следващият месец, събориха златото до 3- седмично дъно.

Но между вземащите решенията във ФЕД нямаше консенсус относно конкретния момент, в който програмата да бъде прекратена. В петък правителствени данни показаха, че запасите на едро в САЩ са спаднали неочаквано за втори пореден месец през юни, което принуди инвеститорите да намалят оценките си за растеж.

Златото обърна загубите си от по- рано, след като американските акции спаднаха и се насочиха към най- слабото си седмично представяне от юни насам. Индексът S&P 500 загуби 0.3% от стойността си.

Цените на петрола се повишиха поради прекъсване на доставките от Близкия изток и знаци за повишаващо се търсене в Китай, увеличавайки примамливостта на златото като средство за хеджиране на инфлационния риск.

Спот цените се повишиха с 0.3% до 1328.97 долара за тройунция. През изминалата седмица златото поскъпна с 0.3% на седмична база, постигайки 4 печеливши седмици от последните пет.На графиката златото се намира малко над ключовата съпротива на 55- дневната пълзяща средна, която бе на 1319 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 2.30 долара за тройунция достигайки до 1312.20 долара, при обем на търговията под 100 000 лота.

Като мярка за инвестиционното търсене, публично търгуваните фондове, базирани на злато, регистрираха нови изходящи потоци. Притежанията на най- големият фонд от този вид-ЕсПиДиАр Голд Тръст, намаляха с 1.2 тона в четвъртък.

Сред другите ценни метали среброто поскъпна с 1.5% до 21.04 долара за тройунция, платината спечели 0.8% до 1498.50 долара за тройунция, а паладият спечели 0.6% до 740.22 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg