Доларът отстъпи на основните валути

Несигурността относно това кога ФЕД ще започне да ограничава месечните покупки на облигации наклониха везната против американските пари

96 ~ 4 мин. четене

Американският долар се понижи спрямо другите основни валути в сряда, след като инвеститорите преоцениха последните очаквания, че ФЕД може да започне да намалява размера на стимулите по някое време това лято.

Несигурността относно това кога ФЕД ще започне да ограничава месечните покупки на облигации, за да стимулира икономиката, разтърси световните пазари, увеличи волатилността на цените на валутите и събори доларовия индекс на четиримесечно дъно. Следващото събрание, относно политиката на ФЕД ще се проведе другата седмица - на 18-19 юни.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелената валута спрямо кошница от шест основни валути, проби през 200-дневната пълзяща средна и последно се търгуваше със загуба от 0.25% за 80.92 пункта.

В допълнение, решението на ЯЦБ от вторник да не предприема допълнителни монетарни облекчения доведе до намаляване на късите позиции в йената, което понижи цената на долара и еврото спрямо японската валута.

Доларът е на 2.5-месечно дъно спрямо йената и приблизително на четиримесечно дъно спрямо еврото, швейцарския франк и британския паунд. Американската валута достигна днес сутринта двумесечно дъно от 94.30 йени, най- ниското му ниво от 4 април досега. Във вторник той затвори под 100-дневната пълзяща средна за пръв път от октомври насам.

Еврото се търгува на нивата от 1.3360 долара, което е покачване от 0.15% за деня. Спрямо йената, еврото също губи позиции, разменяйки се за 126.00 йени.

Най-големите печалби спрямо долара в сряда бяха реализирани от австралийският и новозеландският долари, които бяха подкрепени частично и  от увеличението в потребителското доверие в Австралия през юни.

Австралийският долар се покачи до 0.9564 спрямо американската валута, преди да се установи обратно на 0.9468, което е печалба от 0.47% на дневна база. Кивито се търгуваше с повече от 1% по-скъпо, за 0.7956 американски долара.

Имаше и период на кратко изкупуване на долара спрямо йената, породено от спад в поръчките за основни машини в Япония за април, което предполага, че фирмите все още се колебаят да увеличават капиталовите разходи, въпреки стимулиращите правителствени политики.

Йената се понижи с 20% спрямо зелената валута между средата на ноември и май, подкрепена от радикалните мерки за стимулирането на икономиката, въведени от министър-председателя на Япония Шинзо Абе, както и от дръзката програма за облекчения на ЯЦБ, която стартира през април под ръководството на новия председател Харухико Курода.

Паундът за кратко се търгуваше за 1.5699 долара, което е най-доброто му ниво от февруари. Според търговци, той среща изключително силна съпротива при опитите си да пробие над нивото 1.57 долара.

Златото отчита печалби, след спадът в цените на акциите и на долара

Златото разшири печалбите си за втора поредна сесия днес, след като азиатските фондови пазари паднаха рязко, а американският долар достигна четиримесечно дъно, поради продължаващата несигурност относно масивната програма за стимулиране на ФЕД.

Инвеститорите все още претегляха решението на ЯЦБ от вторник да остави политиката си непроменена както и подобряването на кредитните перспективи на САЩ от Standart & Poor's в понеделник, като възприемаха тези движения като знак  за икономическото възстановяване, което би накарало ФЕД да прекрати месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Пазарите ще следят срещата на ФЕД относно монетарната политика на 18 и 19 юни за следи касаещи намаляването на размера на стимулите. Длъжностните лица са разделени по въпроса за политиката на свръхоблекчаване и някои предупреждават, че тя може да породи бъдеща инфлационна и финансова нестабилност.

Повечето икономисти очакват ФЕД да намали размера на покупките на облигации до края на годината, като някои очакват намалението в покупките да се случи до началото на септември, посочи анкета.

Спот цената на златото се покачи с 0.4% до 1388.56 долара за тройунция. Ценният метал затвори с печалба в сряда, след претърпените по- рано загуби, след като американските фондови пазари паднаха рязко. Очаква се спот златото да тества съпротивата на 1402 долара за тройунция, пробив над която би довел до последващо увеличение до 1410, споделиха технически анализатори.

Търсенето от основния купувач Китай, който се завърна след тридневни празници, също подкрепи цените на ценния метал. Китай, който беше затворил заради фестивала на драконовата лодка, е голям фактор за повдигането на цените на златото, след като търсенето в Индия, най-големия купувач на ценния метал, се охлади и инвеститорите в публично търгуваните фондове, базирани на злато, намалиха запасите си.

Златото падаше по време на азиатските сесии тази седмица, поради липса на купувачи от втория най- голям консуматор на кюлчета. Търсенето на злато в Индия остава слабо, докато вносителите и търговците на едро се борят да продадат запасите от май. Правителството повиши митото за внос на злато с една трета и ограничи финансирането на ценния метал от банките в опит да намали дефицита по текущата си сметка.

Фючърсите върху американски суров петрол се установиха на 95.50, което е ръст от 12 цента за барел. Международната агенция по енергетиката каза, че скромният икономически растеж ограничава търсенето на петрол в световен мащаб и че някои от развитите икономики ще претърпят спад в потреблението на петрол през 2013 г.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg