Доларът падна спрямо еврото и йената

От Фед планират да прекратят изкупуването на облигации през октомври

Доларът падна спрямо еврото и йената
3566 ~ 2 мин. четене

Американският долар поевтиня спрямо еврото и йената в сряда, след като протоколът от юнското заседание на Фед запази миролюбивия тон и не предостави никакви изненади.

От Фед започнаха да планират подробно как да изкарат икономиката от ерата на облекчената парична политика, индикирайки, че ще прекратят изкупуването на облигации през октомври. Не стана ясно, обаче дали скоро ще има споразумение относно плана за управление на лихвените проценти.

Доларът падна до 1.3640 спрямо еврото, като преди това се разменяше при курс 1.3624. Спрямо йената, щатската валута падна под 101.60 йени.

Щатската валута изпитваше затруднения да пробие тесните рейнджове спрямо еврото и йената, тъй като възвръщаемостта на облигациите продължава да бъде относително ниска, тъй като инвеститорите изчакват по- силни сигнали, че икономиката е натрупала достатъчно ускорение, че от Фед да започнат да увеличават лихвените проценти.

Заседанието не Фед се състоя преди по-добрите от очакваното данни за неселскостопанската заетост през юни от миналия четвъртък.

Протоколът от заседанието бе основния фокус през иначе спокойната до момента седмица, като не се очаква публикуването на други важни икономически новини.

Доларът до голяма степен остана заклещен в рейнджа, тъй като не се очаква от Фед да предложат каквито и да е изненади в краткосрочен план, докато останалите централни банкери, включително тези от ЕЦБ, вероятно също ще продължат да следват досегашната си политика.

Малко вероятно остава от Фед да сигнализират за по- стабилна вероятност за увеличение на лихвените проценти, преди да съберат данни за още няколко месеца. Малко вероятно е и от ЕЦБ да направят промени в паричната си политика, преди да започнат дългосрочните си целеви операции по рефинансиране по- късно през годината.

Председателят на ЕЦБ, Марио Драги, отново подчерта по време на речта си в сряда, посветена най- вече на засилването на европейската интеграция с цел създаване на растеж и работни места, че от банката са готови да използват “неконвенционални инструменти”- което се явява код за широкомащабно изкупуване на активи- ако е необходимо.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg