Доларът продължи покачването си спрямо йената

Данните от петък за пазара на труда в САЩ през април в комбинация с положителните ревизии за данните от предишните месеци, подновиха разговорите по въпроса дали централната банка ще започне намаляване на програмата си за количествени облекчения

80 ~ 3 мин. четене

Доларът поскъпна спрямо йената за трета поредна сесия в понеделник и изглежда готов да направи нов опит за достигане на ключовото ниво от 100 йени за долар, след по- добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ от миналата седмица, които намалиха опасенията относно икономическия растеж на щатите.

Доларът поскъпна с невероятните 14,6% спрямо йената от началото на годината досега, и вероятно ще продължи нагоре, поради опитите на ЯЦБ да подкрепя засегнатата  от дефлацията икономика, наводнявайки пазара с ликвидност, чрез плана си на стойност 1.4 трилиона долара, който беше обявен в началото на миналия месец.

От друга страна, макар да е силно очаквано ФЕД да продължат да изкупуват облигации на стойност 85 милиарда долара всеки месец, солидните данни от петък за пазара на труда през април в комбинация с положителните ревизии за данните от предишните месеци, подновиха разговорите по въпроса дали централната банка ще започне намаляване на програмата си за количествени облекчения, по- късно през годината.

Силният доклад уталожи притесненията, породени от други данни от изминалия месец, сочещи за намаляване на растежа на най- голямата икономика в света. Доларът добави 0,3% към стойността си до 99.34 йени, стойност близка до най- високия си връх от 25 април насам, който тогава достигна до 99.45.

Зелената валута достигна и до четиригодишен връх от 99.94 йени на 11 ашрил, но двойката не успя да пробие над психологическата бариера от 100, тъй като търговците на опции защитиха нивото, а и притесненията за икономиката на САЩ оказаха натиск върху долара.

Данните за заетостта в САЩ доведоха до увеличаване на риск апетита при инвеститорите и изпратиха акциите на Уолстрийт до нови върхове. Има тенденция това увеличение да притиска йената, тъй като инвеститорите обикновено продават по нискодоходната японска валута, за да купуват активи с по- голяма възвръщаемост.

Цената на еврото остана без промяна на 129.90 йени, като по-рано реализира покачване до 130.40 , достигайки до двуседмичен връх.Независимо от това обемът на търговията остана нисък, поради празниците в Япония и Великобритания, споделиха търговци.

Междувременно еврото се понижи спрямо долара, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката следи от близо входящите данни и е готова, ако е необходимо да предприеме по- нататъшни действия в случай, че се появят знаци за слабост в икономиката.

Беноа Кюере, член на  изпълнителния съвет на Европейската Централна Банка, съобщи в събота, че ЕЦБ може да намали дори още повече основният си лихвен процент, след като го бутна до рекордно ниски нива по- рано миналата седмица.В отговор на спада в инфлацията в еврозоната под целевото ниво от съвсем малко под 2% и покачващата се безработица, ЕЦБ намали основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 0.50%.

Драги също така намекна миналата седмица за възможността да се въведат отрицателни лихвени проценти по депозитите. Това би санкционирало банките в случай на презапасяване с пари в брой и би могло да доведе до отлив на капитали от еврозоната.

Спрямо долара, еврото падна с 0.3% до 1.3074, отдалечавайки се допълнително от двумесечния връх на 1.3242, достигнат миналата сряда. Единната валута достигна до най- ниско ниво за сесията от 1.3052 след коментарите на Драги.Добавяйки към настоящите мечешки настроения при еврото, проучвания в еврозоната показаха, че негативния тренд при бизнеса се запазва и  през април и  в момента Германия страда от свиване на бизнес активността, тенденция, която е твърдо изразена във Франция, Италия и Испания.

Австралийският долар падна с 0.6% до 1.0248 поради изненадващия спад в продажбите на дребно и забавената активност при китайските услуги.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg