Доларът се стабилизира преди изявлението на ФЕД

Инвеститорите прибраха печалбите от триседмичния възход на златото

Доларът отскочи от 5-седмичното дъно спрямо кошница от валути при накъсана търговия в понеделник. Зелената валута, която бе продавана от инвеститорите през последните три седмици, спадна по- рано по време на глобалната сесия, поради очаквания ФЕД да потвърди ангажимента си да запази лихвените проценти ниски още известно време.

Доларовият индекс, който измерва представянето на долара спрямо кошница от шест основни валути, се понижи до 81.499, най- ниската му стойност от 20 юни насам, преди да се възстанови до 81.654.

Еврото загуби 0.1% от стойността си и се търгуваше за 1.3256 долара, заличавайки по- ранните печалби, когато бе направен тест на нивото 1.33. Пробив на това ниво би активирал опционни договори.

Изявлението на ФЕД в сряда след приключването на двудневното заседание на централната банка, ще бъде следено за пресни следи, касаещи графика за намаляването на програмата за изкупуване на облигации. В сряда ще видим също първото четене на данните за БВП на САЩ през второто тримесечие, като предварителните прогнози предполагат ръст от 1%.

Американската валута се покачи през май и юни, когато председателят на ФЕД Бен Бернанке за пръв път спомена възможността банката да започне намаляването на паричните стимули за икономиката. По- малко стимули евентуално биха могли да доведат до покачване на лихвените проценти, потенциално правейки долара по-атрактивен за инвеститорите.

Печалбите на долара обаче започнаха да избледняват през последните седмици, след поредицата от меки данни за американската икономика и коментарите на Бернанке, че ФЕД няма да намали покупките на облигации, докато растежът продължава да е бавен и че инфлацията не е заплаха.

Освен ФЕД, тази седмица заседания ще проведат също и ЕЦБ и АЦБ.Очаква се АЦБ и ЕЦБ да повторят или усъвършенстват техните версии на предварителните насоки, потвърждаващи, че политиката на облекчения ще се запази за продължителен период от време. Това може да доведе до нови залози в полза на долара, тъй като все още се очаква ФЕД да бъде първата голяма централна банка, която да затегне монетарната си политика.

Днес ще бъдат обявени данните и за индекса на цените на жилищата в САЩ, които ще предшестват данните за промяната на заетостта в частния сектор и планираните съкращения, които ще излязат съответно в сряда и четвъртък.

В петък ще бъдат обявени месечните данни за неселскостопанската заетост в САЩ, като прогнозите са за нови 180 000 работни места през юли и спад на безработицата до 7.5%. Силни данни биха подкрепили становището на ФЕД да започне да намалява паричните стимули за икономиката още през септември и по този начин биха подпомогнали покачването и на американската валута.

Доларът достигна връх за деня на 98.33 йени по време на северноамериканската сесия, следвайки по- малко от очаквания спад в планираните продажби на готови жилища през юни.

Зелената валута последно се търгуваше ма загуба от 0.4% за 98.10 йени, като преди това падна до 97.61, което е и най- ниската й стойност от 27 юни до сега.

Златото се успокои след три седмици на печалби, инвеститорите очакват резултатите от заседанието на ФЕД

Златото спадна в понеделник, след като инвеститорите прибраха печалбите от триседмичния възход на ценния метал и насочиха вниманието си към заседанието на ФЕД, на което се очаква банката да препотвърди позицията си за лихвени проценти близки до нулата.

Спот цените се установиха с 0.25% по- ниско на 1327.26 долара за тройунция. Миналата седмица ценният метал достигна стойности над ключовото ниво на 1300 долара за пръв път в рамките на последния месец. Той повиши стойността си с 9% за последните три седмици.

Междувременно американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 6.90 долара до 1328.40 или 0.52%.

Икономисти предсказват ръст от 180 000 в неселскостопанската заетост през юли, здравословен темп, който може да предизвика разговори относно намаляването на икономическите стимули на ФЕД по- скоро рано отколкото късно. Ако това се случи цените на златото вероятно ще пострадат.

Двудневното заседание на ФЕД, което започва днес, се очаква да публикува най- новото си изявление в сряда следобед.ЕЦБ и АЦБ също се срещат тази седмица, като се очаква да повторят или усъвършенстват предишните си насоки, че разходите по заемането ще останат изключително ниски докато растежът е под номинала и че инфлацията не е заплаха.

Доларът, който също притисна златото, отскочи от 5-седмичното дъно спрямо кошница от основни валути, тъй като инвеститорите заеха предварителни позиции преди публикуването на ключовите икономически данни за САЩ и заседанията на централните банки.

Кюлчетата загубиха 25% от стойността си тази година, след като знаци за възстановяването на икономиката на САЩ предизвикаха спекулации, че централната банка може да сложи край на политиката си на евтини пари.

Коментарите на председателя на ФЕД Бен Бернанке от този месец увериха инвеститорите, че централната банка ще се забави в намаляването на паричните стимули, подпомагайки ръста на златото за три поредни седмици.

Но инвеститорите ще се опитат да съберат повече информация за евентуална промяна в графика за прекратяване на стимулите след публикуването на данните, които се очакват през седмицата.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0