Донецк и Луганск провеждат референдум днес

Международната общност се обяви против допитването

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Днес ще бъдат проведени референдуми в украинските области Донецк и Луганск. Допитването в Донецк има за цел да установи подкрепата за провъзгласената Донецка народна република като самостоятелна държава, а в Луганск ще гласуват за създаването на независима република Луганск.

Над 1500 секции ще отворят в 8ч. местно време, а изборният ден ще продължи до 22ч., съобщават от местната избирателна комисия. Отпечатани са над 3,2 млн. бюлетини на руски и украински език.

В сряда руският президент Владимир Путин призова сепаратистки настроените групи в тези региони да отложат референдума, но въпреки това вотът ще се проведе. От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изразиха становище, че допитването ще е напълно нелегитимно и липсват условия за свободно и справедливо изразява на волята на избирателя. Председателят на организацията Дидие Буркхалтер предложи „пътна карта“ за Украйна до 25 май, когато трябва да се проведат президентски избори.

В същото време напрежението в страната се повиши в навечерието на вота. Секретарят на Съвета за национална сигурност Андрей Парубий заяви, че специализираната операция в югоизточните региони ще продължи, въпреки референдума. Властите в Киев съобщават, че в следствие на операцията е задържана въоръжена група, пренасяща над 100 хил. вече попълнени с „ДА“ бюлетини.

Сепаратисти са завзели телевизионната кула в Славянск късно в събота. Обстановката в града е вече спокойна, съобщават информационните агенции. Британският Guardian пише, че обстановката в някои части на Украйна прилича все повече на гражданска война. След като украинската армия нахлу в пристанищния град Мариупол, той е обхванат от хаос, а мародерските набези зачестяват.

Коментари: 0