Драги изстреля еврото до 8-месечен връх

На редовната си пресконференция след заседанието за определяне на монетарната политика президентът на ЕЦБ заяви, че обменният курс на еврото не е цел на политиката на банката

76 ~ 1 мин. четене

След решението на ЕЦБ да остави непроменен основния си лихвен процент на ниво от 0,5%, еврото рязко поскъпна. Единната валута скочи до 8-месечен връх от 1.3605 долара, но в последствие спадна до 1.359 долара.

На редовната си пресконференция след заседанието за определяне на монетарната политика президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че обменният курс на еврото не е цел на политиката на банката, въпреки че тя е "внимателна" дали движенията на чуждестранни валути влияят върху икономическия растеж на еврозоната.

Според Драги фундаменталните данни подкрепят предишните оценки на ЕЦБ, че инфлацията е ниска, инфлационните очаквания са закотвени и кредитната активност е слаба. Но показателите за икономическото доверие сочат към продължаващо възстановяване. А сегашните лихвени проценти ще останат без промяна или по-ниски за "за продължителен период от време".

Президентът на ЕЦБ посочи, че последните политически сътресения в Италия няма как да навредят на еврозоната като цяло, какъвто беше случаят преди няколко години. Това се дължи отчасти на значителен напредък по отношение на скоростта на реакцията на банката и в по-малка степен на усилията за структурни реформи.

Подкрепи Economic.bg