Дългът на София е 3 пъти под разрешения по закон

Капацитетът на бежанските лагери в столицата е изчерпан, твърди Йорданка Фандъкова

60 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Нивото на дълга на София е 5% от годишните приходи, докато допустимият размер по закон е 15%. Ние сме много внимателни с управлението на дълга и със заемите, които взимаме. Те са основно инвестиционни и се използват за съфинансиране на големи проекти, като метрото. Дългът се управлява добре. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

Тя добави, че от новия държавен бюджет за 2014 г. ще иска пари за инфраструктура и детски градини. "Вече съм изпратила писмото. Правителството на Бойко Борисов отпусна 14 млн. лв. Сега искаме 13 млн. лв. и се надявам правителството да отпусне средствата, за да помогнем на хората", каза Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет коментира и ситуацията с бежанците в България. "Капацитетът на бежанските лагери е почти запълнен. "След като получат статут, бежанците ще потърсят работа, квартири, но е възможно някои да не се справят и тогава трябва общината да има готовност през зимата за повече центрове за настаняване и повече социални кухни", коментира Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg