Държавата може да поеме щетите от труса

Дянков обеща и по-високи заплати за социалните работници от юли

Държавата има ресурс за ликвидация щетите от земетресенията, заяви край Твърдица вицепремиерът Симеон Дянков, предаде "Фокус" от Сливен. „За щастие, допълни финансовият министър – проверките досега са показали, че тези щети са минимални. Издържала е инфраструктурата, включително и язовирите. В Перник има някакви щети, но сме готови да ги покрием, затова е държавата, затова са и средствата от фонда, заяви министър Дянков.

Той допълни, че реакцията на правителството след труса е била мигновена. Дянков е бил събуден от премиера Бойко Борисов 2-3 минути след земетресението, а проверка на последствията е започнала веднага.

Финансовият министър коментира и проблема със заплатите на социалните работници. Според него те ще бъдат увеличени още през юли, това била и една от целите на промените в Закона за държавния служител.

Министър Дянков бе категоричен, че в социалната сфера възнагражденията не отговарят на подготовката и образованието на служителите. „Затова ще увеличим заплатите им, а не защото протестират. Предстои да бъде решен и проблема със заплащането на музейните работници, както и на служителите в някои други държавни структури.

Министър Дянков днес бе на първата копка на рехабилитацията на пътя Твърдица-Елена. За малко над 40 км държавата отпуска 11 млн. 520 хил. лв. Строителството трябва да приключи в рамките на 7 месеца.

Коментари: 0