Държавата няма да спасява обсерваторията в Рожен

Според Симеон Дянков не може постоянно да се наливат пари в "особени институции като БАН"

Държавата няма да финансира допълнително заплашената от затваряне Национална обсерватория в Рожен. Това обяви в Смолян министър Симеон Дянков, предаде БНР.

Дянков се аргументира с това, че БАН е независима институция, която си има бюджет и ръководството на БАН трябва да го разпределя по начин, по който най-добрите им звена да получават повече пари.

"Не е работа на държавата постоянно да налива пари в особени институции като БАН, които се независими и тяхното ръководство има право да разпредели парите така, че където по-добре се работи, да има повече пари", заяви Дянков.

През октомври директорът на Института по астрономия Таню Бонев предупреди, че обсерваторията е пред закриване.  Той уточни, че бюджетът на обсерваторията за 2012 г. е 692 000 лева, а необходимият бюджет за нормалното й функциониране е 960 000 лева.

На Националната астрономическа обсерватория не й достигат до края на годината 250 000 лева за поддържането на съоръженията и на инфраструктурата, както и за изплащането на заплатите на астрономите.

В края на месец октомври за оцеляването на Обсерваторията Рожен беше открита дарителска сметка.

Коментари: 0