Държавата я чака лавина от дела след махането на такса "достъп"

Исковете може и да не бъдат заведени ако бързо се избере ново и легитимно ръководство на ДКЕВР, което да отмени тази такса, казва Никола Газдов, председател на Българска фотоволтаична асоциация

344 ~ 4 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Газдов, в петък Върховният административен съд (ВАС) отмени временните цени за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи на производителите на възобновяема енергия, които наложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Какво следва от това решение на съда - ще трябва ли да ви се върнат пари? Досега плащали ли сте за този достъп?

- Решението не е окончателно и вероятно ще бъде обжалвано от ДКЕВР, но очакваме същото решение да бъде постановено и на последна инстанция. Очакваме цените за достъп да бъдат окончателно отменени, защото са дискриминационни и незаконни. Не очакваме изненади от тази гледна точка.

По-интересно е какво следва след окончателното премахване на цените за достъп. Предполагаме, че ще могат да се предявяват претенции към държавата, а не към електроразпределителните предприятия (ЕРП), които са събирали парите.

За да се поставят нещата на чисто е необходимо Министерски съвет (МС) максимално бързо да освободи това ръководство на ДКЕВР и да определи изцяло нов състав, който моментално да премахне таксата да достъп. Тя е доказано незаконна и обслужва частни корпоративни интереси на ЕРП-тата за сметка на производителите на възобновяема енергия и тотално разваля инвестиционната среда в България.

Членове на ДКЕВР са в оставка, а Евгения Харитонова беше назначена в последния ден на кабинета "Борисов". Тя обаче е в конфликт на интереси, защото все още е член на борда на директорите на Националната електрическа компания (НЕК) и няма как да е независим регулатор. Много е възможно тя да бъде освободена от поста си в НЕК. Аз обаче разбрах за писма, които са с днешна дата (15 март - бел. ред.) и са подписани от уж вече бившия председател Юлиана Иванова. Хаосът в енергетиката е много голям.

- Ако не се лъжа таксата за достъп до мрежата на производителите на възобновяема енергия беше въведена, защото ЕРП-тата търпят загуби заради скъпата зелена енергия. Така ли е?

- Не, не, не. Официалните мотиви са, че ЕРП-тата имат по-високи разходи за управление на мрежата. Но тези разходи така и не бяха показани - нито от тях, нито от ДКЕВР. Освен това цената за достъп не е разходно ориентирана. Тя отнема част от преференциалната тарифа на ВЕИ обектите. На всичко отгоре отнетият приход е различен за различните производители - според времето, в което са въведени в експлоатация и преференциалната им тарифа. Т.е. няма нищо, което да показва, че се покрива някакъв реален разход от мрежовите компании. Напротив - отнемат се приходи от производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

- Ако и на последна инстанция се реши, че тези такси са незаконни, ще искате ли да ви се връщат пари?

Да. Предполагам, че ще последва лавина от дела срещу държавата. В допълнение очакваме и санкции от Европейската комисия (ЕК). За жалост може да бъде стартирана и наказателна процедура срещу България. Казвам "за жалост", защото да - ВЕИ производителите ще намерят справедливост, но цената ще я платим всички българи - населението и индустрията, а не чиновниците.

- Имате ли изчисления колко пари сте платили за достъп до мрежата?

- Все още е трудно да се каже. Не искам да говоря наизуст.

- Може ли да се очаква повишение на цената на тока след падането на таксата за достъп - все пак енергията от ВЕИ е една от най-скъпите в енергийния микс?

- Не. И в момента цената се плаща от потребителите чрез добавката за "зелена" енергия, но до 39% от парите, които получаваха ВЕИ производителите, автоматично бяха пренасочвани към ЕРП-тата. Няма нови проекти, така че дали има цена за достъп или не няма никакво отражение върху стойността, която плащаме в сметката си за възобновяеми източници.

Цената, която плащаме като потребители за "зелена" енергия няма връзка с мрежовите компании. Тези средства отиват за плащане на произведена "зелена" енергия от ВЕИ. А цената за достъп до мрежата, по официални мотиви от ДКЕВР, се плаща заради по-високи разходи по управление на мрежата. Това са две различни компании. Едната е краен снабдител - тя изкупува електроенергия и ни праща фактури за ток, а другата - електроразпределителното дружество е собственик на мрежата и я управлява.

- Вие, на ниво асоциация, ли заведохте това дело, или всяка компания води отделно?

- И двете. Има няколкостотин дела. Заведени са няколко групови дела от различни асоциации, включително и от нашата. Те са подписани десетки и стотици компании. Има и няколкостотин индивидуални дела.

Заради всички тези дела казваме, че трябва да има нов състав на ДКЕВР максимално бързо. Той трябва да отмени решението от 14 септември, с което се въвежда цена за достъп. Няма смисъл да чакаме произнасяне на последна инстанция, за да разберем, че дадено решение е незаконно, дискриминационно, прието в нарушение на процедурите и правилника на ДКЕРВ.

- Това е начинът да се спре лавината от вълна срещу държавата, която прогнозирате. Така ли?

- Точно така. Това е едното нещо. Другото е, че новият състав на ДКЕВР ще може да започне на чисто - първо ще има легитимност и второ ще бъде признат от бизнеса, обществото и другите държавни институции, които и в момента гледат с насмешка на ръководството в оставка. Новият състав трябва да направи незабавен регулаторен и ценови одит, и да премахне цената за достъп, която вече е доказано незаконна.

Подкрепи Economic.bg