„Движение пет звезди” отказа коалиция с Берсани

Няма условия, които да ни позволят да дадем вот на доверие на правителство, съставено от тези партии, защото те загубиха доверието, отбелязаха от партията на Бепе Грило

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Партията на комика Бепе Грило „Движение пет звезди” отхвърли предложението за съставяне на общ кабинет с лявоцентристкия лидер Пиер Луиджи Берсани, който получи мандата за сформиране на правителство от президента Джорджо Наполитано, предаде Reuters. Изборите през февруари не завършиха с категорична победа за нито една от партиите и единственото решение е коалиционен кабинет.

„Няма условия, които да ни позволят да дадем вот на доверие на правителство, съставено от тези партии, защото те загубиха доверието”, каза лидерът на партията в сената Вито Крими след среща с Берсани.

Пиер Луиджи Берсани вече изключи сформирането на коалиция с дясноцентристкия блок на бившия премиер Силвио Берлускони – втората по големина сила в парламента. Берсани се надяваше да спечели подкрепата на Грило за ограничена платформа от институционални и икономически реформи, но перспективите за споразумение се не осъществиха.

Ако партията на Берсани не успее да постигне споразумение, президентът на страната Джорджо Наполитано може да назначи друга личност, която да се опита да сформира експертно правителство или широка коалиция. Ако и това не се случи, Италия ще е изправена пред нови избори.

Подкрепи Economic.bg