ЕЦБ вече не дава лихва по депозитите на банките

Бордът на директорите реши основната лихва да бъде свалена до 0.75%, а лихвата по овърнайт депозитите - до 0%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската централна банка (ЕЦБ) свали основната лихва в еврозоната с 0.25 процентни пункта до рекордно ниското ниво от 0.75%. Решението беше взето по време на редовната месечна среща на борда на директорите. Друг рекорд беше поставен при овърнайт депозитите, където лихвата беше свалена от 0.25% до 0%.

С намаляването на лихвите по краткосрочните кредити и еднодневните депозити на търговските банки ЕЦБ иска да стимулира кредитирането и да съживи икономиката на валутния съюз. Централната банка беше притискана дълго време от европейските лидери да действа именно в тази посока. Най-голям скептик относно ефектът от свалянето на лихвите е именно президентът на ЕЦБ Марио Драги.

"Основният лихвен процент не е от значение в момента, но свалянето на депозитната лихва до 0% е вече сериозна стъпка", коментира главният икономист на Societe Generale в Лондон Джейм Никсън. Според него тази стъпка ще намали желанието на банките да държат парите си на влог в ЕЦБ и ще ги принуди да ги използват за кредитиране на реалната икономика.

По данни на ЕЦБ в момента овърнайт депозитите (еднодневните депозити) са средно 800 млрд. евро дневно. При лихва от 0% финансовите институции вече може да предпочитат да кредитират други банки, компании или домакинства, коментират анализатори на Bloomberg.

Досегашната политика на ЕЦБ беше да отпуска неограничена ликвидност на търговските банки, с което се обезмисляше междубанковото кредитиране. През декември 2011 г. и февруари 2012 г. ЕЦБ наля в европейската банкова система над 1 трлн. евро под формата на 3-годишни кредити с лихва от едва 1%.

Коментари: 0