ЕЦБ вероятно ще задържи лихвите ниски

Не се очаква и промяна в политиката на Bank of England

Bloomberg:

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

В светлината на свитите от Фед стимули, Европейската Централна Банка вероятно ще задържи рекордно ниските лихвени равнища през идната седмица. Това сочи проучване на Bloomberg сред икономисти.

От финансовата институция трябва да решат дали волатилните капиталови пазари изискват отговор в политиката на банката. Докато икономисти от Barclays до Commerzbank изразиха очаквания за следващо понижение на основната лихва, то директорът на центрлната банка на Нидерландия, Клаас Кнот, заяви в интервю, че не вижда непосредствена необходимост от подобно действие.

Дирк Шумахер, икономист в Goldman Sachs, заяви в края на януари, че на базата на последните пазарни данни, европейските централни банкери едва ли ще предприемат или анонсират мерки по време на срещата си в четвъртък.

Икономистите, запитани от информационната агенция, не очакват и промяна в политиката на Bank of England. Деветчленният съвет по монетарна политика вероятно ще запази рекордно ниската лихва от 0,5%, както и програмата си за изкупуване на ценни книжа на ниво от 375 млрд. паунда.

Централните банкери на острова са поставени под натиск да повишат основната лихвено равнище, след като данните за 2013 година показаха най-голям икономически растеж от 2007 г. Предварително обявените намерения на централната банка са, че няма да се обмисля промяна във водената политика преди нивото на безработица да падне под 7%. Наскоро Евростат публикува данни, според които през декември тя е била 7,2%  

Подкрепи Economic.bg