ЕК пита ДКЕВР как се формира таксата за зелена енергия

До кра на седмицата регулаторът ще отговори на въпросите на Еврокомисията, обясни Ангел Семерджиев

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са получили въпросите на Европейската комисия във връзка с жалбата на производителите на енергия от възобновяеми източници. Това съобщи пред журналисти председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев след края на редовното открито заседание на комисията.

Въпросите са свързани с това как се формира точно цената и дали се отчитат всички разходи, обясни Семерджиев. Той обясни, че отговорите ще докажат изцяло, че механизмите за подпомагане на производството на възобновяеми източници в България са достатъчно добри, за да стимулират такива централи. Резултатът също е ясен – има производство на възобновяеми източници много повече, отколкото е прогнозирано към този етап.

"Така че ние не изоставаме в движението за постигане на относителен дял на електроенергия, произведени от възобновяеми източници”, каза той. Въпросът е дали трябва да бързаме чак толкова много, че да товарим крайния потребител.

Семерджиев каза още, че отговорите на регулатора най-вероятно ще бъдат изпратени до края на тази седмица. Ако в тях не се съдържа конфиденциална информация, те могат да бъдат и публикувани.

Коментари: 0